NOVI SUKOB

Izrael i Hamas razmjenjuju raketnu vatru u pojasu Gaze

Rano jutros je iz pojasa Gaze ispaljeno šest raketa na izraelsku teritoriju, ali nema izvještaja o žrtvama ili materijalnoj šteti

Avaz.ba/Tanjug
28.08.2020 09:46

Sukobi u Gazi

Foto: Pixabay

Izrael i Hamas razmjenjuju raketnu vatru u pojasu Gaze, a izraelska vojna komanda je saopštila da je izvršen napad na vojne ciljeve u pojasu Gaze, među kojima je i pogon za proizvodnju naoružanja.

Rano jutros je iz pojasa Gaze ispaljeno šest raketa na izraelsku teritoriju, ali nema izvještaja o žrtvama ili materijalnoj šteti, prenio je AP.

U posljednjih nekoliko nedjelja Izrael i proiranski, šiitski Hamas su nekoliko puta razmjenjivali vatru, uključujući i zapaljive balone lansirane na izraelski teritoriju.

Dok Egipat i Katar nastoje da posreduju u postizanju privremenog prekida vatre, Hamas vrši kontinuirani pritisak na jevrejsku državu da ograniči blokadu pojasa Gaze i dozvoli rad na velikim razvojnim projektima.

Visoki zvaničnik Hamasa Basem Naim upozorio je da bi dalja eskalacija već inače teške situacije u pojasu Gaze mogla da rezultira "eksplozijom u kojoj bi se sve otelo kontroli".

Zbog izraelske blokade Gaze lokalna ekonomija je na rubu kolapsa, a više od polovine radno sposobnih bez posla.

Komentari

NA VRH