Si Điping: Kina mora da izgradi neosvojivu tvrđavu

Političko i ideološko obrazovanje trebalo bi da bude osnaženo u školama na Tibetu, rekao je kineski predsjednik.

Avaz.ba/Tanjug

Si Điping

Foto: Arhiv


Kina mora da izgradi "neosvojivu tvrđavu" kako bi očuvala stabilnost na Tibetu, zaštitila nacionalno jedinstvo i obrazovala mase u borbi protiv separatizma.

Političko i ideološko obrazovanje trebalo bi da bude osnaženo u školama na Tibetu kako bi se "zasadilo sjeme ljubavi prema Kini u dubini srca svake mlade osobe", rekao je kineski predsjednik. 

Obavezujući se da će dovesti do izgradnje ujedinjenog, novog, modernog, socijalističkog Tibeta, Si je rekao da Kina mora da ojača ulogu Komunističke partije u regionu i da bolje integriše etničke grupe. Predsjednik je dodao da tibetanski budizam mora da se prilagodi socijalizmu i uslovima u Kini. 

Kineska politika prema Tibetu dospjela je u fokus ponovo u toku ove godine, uslijed pogoršanja odnosa ove zemlje sa Sjedinjenim Državama. Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike Pompeo) je u julu rekao da će SAD ograničiti izdavanje viza za neke kineske zvaničnike koji su umiješani u blokadu pristupa Tibetu za diplomate i u "kršenje ljudskih prava", i istakao da Vašington podržava "smislenu autonomiju" za Tibet. 

Kina je uspostavila kontrolu nad Tibetom 1950. godine, u činu koji opisuje kao "mirno oslobođenje", a koje je ovom regionu pomoglo da odbaci svoju "feudalnu" prošlost. Kritičari predvođeni Dalaj Lamom, međutim, tvrde da Peking na Tibetu sprovodi "kulturni genocid".

Više o temi Si Điping

KINESI PREDSJEDNIK
Điping: Suočavamo se sa sve težim situacijama
NA VRH

Podijeli članak na