SJEDINJENE DRŽAVE

Tužilaštvo će tražiti teške kazne za policajce odgovorne za smrt Džordža Flojda

Policajci su zoupotrijebili položaj vlasti, a bivši agent Derek Chauvin je pokazao krajnju okrutnost, naglasio je tužitelj Keith Ellison

Maksimalna kazna za ubistvo 40 godina zatvora. Agencije

Avaz.ba

30.8.2020

Američki tužioci namjeravaju tražiti duge kazne za policajce odgovorne za smrt Džordža Flojda (George Floyd) u Mineapolisu zbog "pretjerane okrutnosti i osjetljivog" statusa žrtve u trenutku hapšenja.

Navodeći otežavajuće okolnosti, tužioci će tražiti veće kazne od zakonski preporučenih za četvoricu agenata uključenih u ubojstvo Georgea Floyda, prema dokumentima poslanim na sud u petak, dok je proces predviđen za ožujak 2021.

- Policajci su zoupotrijebili položaj vlasti, a bivši agent Derek Chauvin je pokazao krajnju okrutnost korištenjem nepotrebne sile pred brojnim svjedocima, među kojima su i djeca - naglasio je tužitelj Keith Ellison.

Bivši policajac Čauvin (Chauvin) (44) optužen je za ubistvo jer je ugušio Afroamerikanca Flojda dok je klečao gotovo devet minuta na njegovom vratu, 25. maja ove godine u Mineapolisu. 

Njegova trojica kolega Alexander Kueng, Thomas Lane i Tou Thao su optuženi za suučesništvo u ubistvu.

Tužioci nisu precizirali trajanje zatvorskih kazni koje namjeravaju tražiti, ali u državi MInesoti je maksimalna kazna za ubistvo 40 godina zatvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.