IZRAELSKI PREMIJER

Netanjahu priznao: Vodimo tajne pregovore s muslimanima

- Ako bismo morali da čekamo na Palestince, čekali bi zauvijek, ocijenio je Netanjahu

Benjamin Netanjahu. Arhiv

Avaz.ba/Beta

30.8.2020

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da Izrael vodi tajne pregovore sa arapskim i muslimanskim zemljama o normalizaciji odnosa poslije sporazuma s UAE.

- Postoji još mnogo neobjavljenih sastanaka s arapskim i muslimanskim zemljama da se normalizuju odnosi sa državom Izrael, rekao je Netanjahu uoči sutrašnjeg prvog komercijalnog leta izraelskog aviona u UAE, prenio je Frans pres. 

Premijer Izraela je ocijenio da su "Palestinci imali dugo veto na mir, ne samo između njih i Izraela, već i između Izraela i arapskog svijeta" i rekao da je već razgovorao sa zvaničnicima Sudana, Čada i Omana.

On je aludirao na nedavni sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa UAE, objavljen 13. augusta, kojem su posredovale SAD.

- Ako bismo morali da čekamo na Palestince, čekali bi zauvijek, ocijenio je Netanjahu, prenijeli su izraelski mediji.

Palestinski lideri su oštro kritikovali Emirate što su pristali da normalizuju odnose s Izraelom.

Sporazumom predviđa da Izrael zamrzne planove o aneksiji dijela Zapadne obale, gdje Palestinci planiraju da osnuju nezavisnu državu.

Netanjahu je međutim danas ponovio da će Izrael biti u stanju da anektira ta područja.

Visoki savjetnik i zet predsjednika SAD Donalda Trampa Džared Kušner koji je danas doputovao u Izrael da sutra na čelu američke delegacije putuje u Emirate s izraelskom delegacijom tim prvim letom rekao je da je put do sporazuma između dvije zemlje bio dug i da se preokret ne postiže lako.

Kušner je podsjetio na Trampov bliskoistočni mirovni plan, ocijenivši da je taj dokument doveo do sporazuma UAE i jevrejske države, najavivši mnoštvo novih sporazuma.

- Mnogi ljudi opisali su stanje Blsikog istoka kao beznadežno, rekao je Kušner dodavši da je u posljednjim nedjeljama osjetio optimizam i da je sada pripremljen teren za još više sporazuma.

Emirati su treća arapska zamlja poslije Egipta i Jordana koja je uspostavila odnose s Izraelom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.