HAOS U PORTLANDU

Jedna osoba ubijena tokom sukoba antirasista i Trampovih pristalica

Pucnjevi su odjekivali oko 20,45 po mjesnom vremenu u središtu grada te su policajci pronašli žrtvu pogođenu vatrenim oružjem u prsa

Ubistvo u Portlandu. agencije

Fu. M. / Avaz.ba

30.8.2020

Jedna je osoba ubijena vatrenim oružjem u Portlandu, u saveznoj državi Oregonu, u haotičnim okolnostima tokom sukoba antirasista i pobornika američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump).

U Portlandu se svakodnevno odvijaju protesti protiv policijskog nasilja u Sjedinjenim Državama nakon smrti Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd), kojeg je u maju tokom nasilnog privođenja koljenom ugušio policajac. Pokret je dodatno osnažen nakon što je u policijskoj pucnjavi ranjen Afroamerikanac Džejkob Blejk (Jacob Blake) u Kenoši.

Više stotina automobila pobornika američkog predsjednika organizirano je pristizalo u subotu u Portland, u središte grada gdje se se okupili demonstranti pokreta Black Lives Matter (Crni životi vrijede), što je izazvalo razmjenu uvreda, svađa i ispaljivanja paintballa i suzavca, prema amaterskim snimkama.

Pucnjevi su odjekivali oko 20,45 po mjesnom vremenu u središtu grada te su policajci pronašli žrtvu pogođenu vatrenim oružjem u prsa.

Američki predsjednik Donald Tramp odaslao je više desetaka tvitova u nedjelju ujutro i kritizirao demokratskog gradonačenika Portlanda, Teda Vilera (Wheeler), koji je odbio pozvati Nacionalnu gardu i općenito popustljivost gradova kojima upravljaju demokrati prema delinkvencjii i nasilju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.