"EURO NEWS"

Evropski mediji: Crna Gora birala između EU i ruskih satelita

Opoziciona "Za budućnost Crne Gore" želi bliže veze sa Srbijom i Rusijom

Crna Gora. Ilustracija

Avaz.ba

30.8.2020

Crnogorska pro-zapadna Demokratska partija socijalista (DPS) tijesno je pobijedila protiv crnogorskog prosrpskog i proruskog saveza na parlamentarnim izborima u nedjelju, dok je opozicioni savez, uglavnom srpskih nacionalističkih stranaka, bio u zaostatku s 33,7 posto, javlja Euro News

Opoziciona "Za budućnost Crne Gore" želi bliže veze sa Srbijom i Rusijom.

Predsjednik Milo Đukanović i njegova vladajuća DPS upravljali su Crnom Gorom oko 30 godina i nadzirali zemlju od raspada savezne Jugoslavije i raspuštanja unije sa Srbijom.

Euro News navodi da je Đukanović imao ključnu ulogu u nadzoru napora zemlje da postane članica Europske unije. Također je odigrao veliku ulogu u osiguranju pristupanja Crne Gore NATO-u 2017. godine. 

Opozicioni savez s druge strane želi bliže veze s Beogradom i Moskvom, a podržao je proteste protiv osporenog zakona o imovinskim pravima crkve koji je mjesecima raspirivao raspravu u zemlji.

To je pitanje potaknulo podjele u državi od 620.000 ljudi koja je prkosila svojim tradicionalnim slavenskim saveznicima da se osamostale 2006. i pridruži se NATO-u 2017. godine. 

Prije četiri godine vlasti su rekle da su osujetile pokušaj državnog udara koji su organizirali ruski agenti, Srbi i crnogorski državljani koji su planirali ubiti tadašnjeg premijera zemlje i na vlast dovesti pro-moskovsku vladu. 

Premijer Duško Marković rekao je da će se država nositi sa svim pokušajima da utječe na ove izbore.

- Ovo je dan kada Crna Gora odlučuje snažno krenuti naprijed prema ekonomskom i općem razvoju - Crna Gora koja je članica Europske unije i pouzdana članica NATO-a," dodao je. 

Đukanović je rekao da će glasanje u nedjelju odlučiti hoće li Crna Gora nastaviti prema članstvu u Europskoj uniji ili će dopustiti Srbiji i Rusiji da instaliraju svoje satelite, navodi „Euro News“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.