TEHNOLOGIJA

Uspješan testni let prvog letećeg automobila u Japanu

Kompanija planira više probnih letova pod različitim uslovima u budućnosti, kako bi sigurnost i tehnološka rešenja vozila zadovoljila industrijske standarde.

Piše: Avaz.ba

Testiran leteći automopbil u Japanu

Foto: AGENCIJE


Japanska kompanija Sky Drive saopćila je da je uspješno obavila probnu vožnju svog letećeg automobila s posadom u Japanu.

Sky Drive je naveo u saopćenju za medije da je javna demonstracija probnog leta obavljena 25. augusta na Toyotinom poligonu za testiranja, jednom od najvećih u Japanu, koji slovi za razvojnu bazu japanske automobilske kompanije, prenosi Tanjug. 

Bila je to prva javna demonstracija letećeg automobila u historiji Japana. 

Automobil, nazvan SD-03, s pilotom, poletio je i kružio terenom oko četiri minuta.

- Izuzetno smo uzbuđeni što smo ostvarili prvu vožnju letećim automobilom s posadom u Japanu samo dvije godine od kako smo osnovali Sky Drive ... s ciljem komercijalizacije takvih letjelica-  naveo je glavni izvršni direktor kompaije Tomohiro Fukuzawa u saopćenju.

Automobil SD-03 je najmanje električno vozilo s vertikalnim polijetanjem i slijetanjem na svijetu, koje zauzima prostor dva parkirana automobila, navodi kompanija. 

Ima osam motora, koji obezbjeđuju "sigurnost u vanrednim situacijama".

Kompanija planira više probnih letova pod različitim uslovima u budućnosti, kako bi sigurnost i tehnološka rešenja vozila zadovoljila industrijske standarde.

Više o temi

TRADICIONALNA UMJETNOST
Japanske gejše u strahu: Korona će nas uništiti

Više o:

Japan automobil
NA VRH

Komentari