SVIJET

NATO: Ruska vojna avijacija krši međunarodno pravo

Odmah je data uzbuna danskoj eskadrili za brze reakcije da presretne ruske avione, koji su se, prije susreta s danskim pilotima, već vratili u svoju zonu letenja.

Avaz.ba

NATO

Foto: ARHIV


Ruski borbeni avioni narušili su prošlog petka zračni prostor koji kontrolira NATO kada su presreli američki bombarder B52 ,koji je letio rutom iznad danskog otoka Borholm u Baltičkom moru, saopćeno je iz Združene komande zračnih snaga NATO-a u Ramštajnu.

Ruski piloti su "ozbiljno prekršili međunarodno pravo", navodi se, između ostalog, u saopćenju iz NATO-a, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN. 

Odmah je data uzbuna danskoj eskadrili za brze reakcije da presretne ruske avione, koji su se, prije susreta s danskim pilotima, već vratili u svoju zonu letenja. 

Otok Bornholm se nalazi u Baltičkom moru, oko 90 kilometara istočno od Kopenhagena. 

Ruska armija je saopćila da njeni patrolni lovci Su-27 nisu narušili danski zračni prostor, već su letjeli iznad neutralnih voda u Baltičkom moru, u namjeri da presretnu američki bombarder B52, prenio je Tass riječi predstavnika ruskog Ministarstva odbrane.

Ovaj incident se dogodio u periodu rastućih tenzija između SAD-a i Rusije, koju Pentagon optužuje da je u više slučajeva intervenirala nebezbjedno i neprofesionalno.

- Ovaj incident je prvi poslije više godina koji nam ukazuje da je Rusija ponovo počela primjenjivati različite forme provokativnog ponašanja. Američki bombarder je letio u okviru akcije preleta iznad teritorija 30 zemalja članica Sjevernoatlantske alijanse s ciljem da demonstrira solidarnost u okviru saveza-  ocjenjuje se u saopćenju NATO-a. 

Ruski Su-27 nedavno su presreli američki B52 iznad Crnog mora, što je američki državni sekretar Mike Pompeo ocijenio kao "neprihvatljivo ponašanje".

Više o:

NATO Baltičko more
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na