VELIKA POTRAGA

Uzbuna: Krokodil se pojavio u rijeci

Uprkos intenzivnim mjerama, konkretnih dokaza o krokodilu nema, izjavio je upravitelj okruga Goc Urlih

Krokodil. Ilustracija

Avaz.ba

1.9.2020

U njemačkoj rijeci Unstrut navodno je viđen - krokodil dug dva metra. Posljednjih dana nekoliko ljudi se obratilo policiji s tvrdnjama da su ga vidjeli kako pliva rijekom, piše Dojče Vele (Deutsche Welle).

Rezultat: opsežna potraga i zabrana kupanja na tom području do 6. septembra, te poruka ribarima: budite vrlo oprezni. Odjel policije zadužen za zaštitu voda preko vikenda je pretraživao rijeku Unstrut na jugu njemačke pokrajine Saska-Anhalt, a krokodila su tražili i iz zraka. U potrazi je sudjelovala i služba Njemačkog društva za spasavanje (DLRG), vatrogasci, te zaposlenici Ureda za javni red i Veterinarskog ureda.

Međutim, na kraju je potraga ipak prekinuta. Uprkos intenzivnim mjerama, konkretnih dokaza o krokodilu nema, izjavio je upravitelj okruga Gec Urlih (Götz Ulrich).


Krokodil pobjegao iz zoološkog vrta?

Potraga za gmizavcem započela je još u petak (28.8.) ujutro, nakon što su ribolovci prijavili da su večer prije toga vidjeli krokodila u blizini sela Lauh an der Unstrut (Lauch an der Unstrut). Sljedećeg dana kanali u Trosdorfu (Trösdorfu) i Vecendorfu (Wetzendorfu) privremeno su zatvoreni.

Mnogo se priča i nagađa o tome kako je ova egzotična životinja dospjela u njemačku rijeku. Jer posljednji put je jedan krokodil, izvan zoološkog vrta, podigao ovoliko prašine 1994. godine u Dormagenu kod Dizeldorfa (Düsseldorf). Radilo se o kajmanskom aligatoru dugom 80 centimetara kojeg su uspjeli uhvatiti, a dobio je i ime: Semo (Sammy ) ili "Zvijer jezera Baggersee”.

Glasine koje sada kruže internetom su vrlo maštovite. Jedna od njih je da je gmizavac uspio pobjeći iz avanturističkog zoološkog vrta Memleben u Kajzerfalcu (Kaiserpfalzu), koji se nalazi u blizini rijeke Unstrut. To su međutim odande odmah opovrgnuli, jer u ovom zoološkom vrtu nema krokodila, rekao je upravitelj okruga Ulrich. Druga glasina je da se radi o krokodilu koji je u mjesto Karsdorf, također u blizini rijeke, stigao prije nekoliko desetljeća. Ni ta činjenica se ne može potvrditi kao istinita.

Teorija koja je, čini se, jedina moguća je da je krokodil prvobitno bio nečiji kućni ljubimac: 

- Vjerojatno je držan nezakonito i onda je postao smetnja vlasniku koji ga je nakon toga, pretpostavljam, pustio van, navodi direktor zoološkog vrta u  Haleu (Halleu Denis Müller) za njemački list Bild. On je policiji i onima koji su uključeni u istragu savjetovao da krokodila traže u sumrak ili noću jer: 

- Preko dana krokodili spavaju ili drijemaju.

Mogao bi doplivati i do Hamburga

Ako se u rijeci zaista nalazi krokodil, stručnjaci tvrde da ima relativno dobre šanse za preživljavanje i da uz pomoć riječnih struja može stići i do Hamburga. Oliver Vings (Wings) sa univerziteta  Martin Luther Halle-Wittenberg rekao je novinskoj agenciji dpa da su krokodili hladnokrvne životinje koje se mogu prilagoditi temperaturama većim od 20 stepeni, a mogu se hraniti ribama i patkama.

- Iako su krokodili zapravo boje ljudi, oni su opasne životinje. Čini se da su spori, ali brzinom munje mogu iskočiti nekoliko metara iz vode, objašnjava ovaj naučnik.

- Svi moraju biti svjesni rizika da bi to zaista moglo biti istina, da je to pravi krokodil, zaključuje on.

Nešto slično se dogodilo posljednjih dana i u njemačkoj pokrajini Hesen, a prenosi Bild. Mladi krokodil dug oko jedan metar je viđen u potoku u gradu Ortenberg, piše "Deutsche Welle".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.