NAKON POSJETE UAE

Kušner: Uskoro će još jedna arapska zemlja normalizirati odnose sa Izraelom

Nijedna arapska zemlja nije saopćila da je do sada razmotrila da slijedi primjer UAE

Jučer upriličen prvi komercijalni let između Izraela i UAE. afp

Avaz.ba

1.9.2020

Savjetnik u Bijeloj kući Džared Kušner (Jared Kushner), po dolasku u Ujedinjene Arapske Emirate u pratnji izraelskih zvaničnika, u prvom komercijalnom letu između dvije zemlje, izrazio je nadu da će još jedna arapska zemlja normalizirati odnose s Izraelom u roku od nekoliko mjeseci.

Nijedna arapska zemlja nije saopćila da je do sada razmotrila da slijedi primjer UAE na normaliziranju veza s Izraelom u sporazumu postignutom uz američko posredovanje i objavljenom 13. avgusta. Nekolicina ih je to odbacila pod trenutnim uslovima.

Izrael i Sjedinjene Države tvrde da insistiraju kod više arapskih država da slijede put UAE. afp

Izraelski susjedi Egipat i Jordan postigli su mirovne sporazume s jevrejskom državom prije više decenija, ali ostale arapske zemlje dugo se drže pozicije da Izrael mora pristati da ustupi više zemlje Palestincima koju oni žele za svoju buduću državu prije nego što bi se mogli normalizirati odnosi.

Izrael i Sjedinjene Države tvrde da insistiraju kod više arapskih država da slijede put UAE. Izraelski ministar obavještajnih službi pomenuo je Bahrein i Oman. Kushner će nakon UAE posjetiti Bahrein, Saudijsku Arabiju i Katar tokom svoje zalivske turneje.

Na pitanje državne novinske agencije Emirata WAM kada bi naredna arapska država mogla normalizirati veze s Izraelom, Kušner, zet predsjednika Donalda Trampa (Trump), je izjavio: "Nadajmo se da će se to desiti u nekoliko mjeseci".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.