POTVRĐENO

Njemački mediji: Ilon Mask je u Berlinu zbog "tajnih" razgovora o vakcini

Mediji u Njemačkoj prenose potvrdu vodstva "CureVaca" da će se Mask i uprava kompanije ove firme sastati "tokom ovog sedmice"

Ilon Mask. agencije

Fu. M. / Avaz.ba

1.9.2020

Osnivač kompanije Tesla Ilon Musk (Elon Musk), prema "Das Bildu", u srijedu će se susresti s njemačkim ministarstvom privrede. Mask je u nedjelju najavio da je povod za posjetu Njemačkoj i potraga za vakcinom, a njemački div za proizvodnju vakcine "CureVac" to je sada potvrdio.

- Osnivač Tesle Ilon Mask od ponedjeljka je u zemlji i planira, prema informacijama "Bilda", između ostalog tajni razgovor s njemačkim ministrom privrede Peterom Altmaierom - objavio je "Das Bild".

Mediji u Njemačkoj prenose potvrdu vodstva "CureVaca" da će se Mask i uprava kompanije ove firme sastati "tokom ovog sedmice".

"CureVac" je, inače, jedna od najizglednijih kompanija u svijetu za uspješnu proizvodnju vakcine protiv covida-19. Koliko je riječ o ozbiljnom kandidatu za pronalazak vakcine, pokazuje i to što je Vlada Savezne Republike Njemačke još u julu osigurala svoje interese time što je otkupila 17 posto kompanije po cijeni od 300 miliona eura.

Mask i "CureVac" povezani su, inače, još od početka jula, kad su zajednički prijavili patent za "moguće revolucionarni bioreaktor RNA". Mask je tada objavio da je s firmom sklopio ugovor po kojem će njegov Tesla graditi "RNA mikrotvornice" za "CureVac".

- Ilon Mask posjetit će "CureVac" kako bi se raspitao o napretku u razvoju vakcine protiv covida-19. Još nije sasvim jasno dolazi li on kao partner ili kao osvajač - navodi se u analizi u kojoj "Der Spiegel" ostavlja otvorenim da Mask možda samo dolazi vidjeti kako se stvari razvijaju ili možda želi "ostvariti još veći utjecaj".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.