KRIZA

Koronavirus uništio posao: Popularni žigolo hrani se u javnoj kuhinji, prostitutka prodaje puding

Seks radnici u cijelom svijetu u velikom problemu

Avaz.ba

Markos: Nema posla

Foto: BBC


Pandemija koronavirusa utjecala je na cjelokupan način života u svijetu. Opasni virus koji je do sada odnio preko 830.000 života zatvorio je granice i utjecao na brojna zanimanja.

Među onima koji su se našli na udaru su i seks radnici, koji zbog novih mjera i pojave koronavirusa moraju da se dovijaju na različite načine kako bi preživjeli. 

Li Jišan je samohrana majka dvogodišnjeg djeteta sa Tajvana, koja radi kao hostesa u baru za karaoke i masažu. Kako bi zauzdale širenje koronavirusa, vlasti u toj državi donijele su propise u aprilu da se zabranjuje rad ove industrije, pošto je otkriven koronavirus kod jedne od hostesa.   Jišan je ostala bez posla koji joj je u periodu od dvije sedmice donosio 2.400 dolara. 

- Radimo u ovoj industriji da bismo mogli da preživimo. Nijedna žena ne želi da joj neko mazi butine 250 dana u godini. Nije fer da nam država uništava posao - navodi ova žena.

Kako kaže u razgovoru sa "BBC", ona prodaje puding putem interneta kako bi preživjela i izdržavala dijete.

- Pozvala sam prijatelje iz bara u kojem radim da postanu fanovi moje Facebook stranice. Te iste noći dobila sam 12 narudžbi za puding. To je mnogo manje nego što sam nekada zarađivala. Nekada sam uzimala 20 dolara po satu, sada mi je za tu sumu potrebno cijelo veče - objasnila je Jišan. 

  • Kriza u najstarijem zanatu

    Kriza u najstarijem zanatu

    Foto: Društvene mreže


Ni u Argentini situacija nije drugačija. Organizovana prostitucija je zabranjena, ali je dozvoljeno građanima da plaćaju za seks. Pandemija koronavirusa drastično je i ovoj zemlji utjecala na smanjenje mušterija kada je reč o seks uslugama. 

O tome priča Markos, koji već neko vrijeme radi kao poslovna pratnja. Kako kaže, mora da krši restriktivne mjere kako bi preživio. 

- Počeo sam da se bavim prostitucijom sa 18 godina i važim za jednu od popularnijih pratnji u Kordobi. Prije zatvaranja države, mogao sam sebi da obezbjedim luksuzan život - išao sam u šoping i jeo hranu koju volim. Međutim, sada se hranim u javnim kuhinjama - kaže Markos.

Kako kaže, zabrinut je za svoje zdravlje, kao i zdravstveno stanje njegovih klijenata.

- Uplašen sam, ali moram da zaradim novac. Kada se klijenti cjenkaju sa mnom, moram da spustim cijenu. Ranije sam zarađivao 135 dolara dnevno, a sada jedva da mogu da zaradim toliko za cijeli mjesec - rekao je Markos.

Lata (30) iz Indije radi kao prostitutka u Nju Delhiju između osam i devet godina, i ima troje djece. Iako posao kao seks radnika nije zabranjen, striktno je zabranjena organizirana prostitucija.

- Šminkale bi se oko 19 sati, a onda smo kod “Murja hall” čekale mušterije. Ako bi klijent došao, mi bismo pjevale pjesme. Mušterije bi onda možda pitale da li bismo spavale sa njima. Tražile bismo 40 do 50 dolara unapred za seks - kaže Lata.

Indija je 24. marta uvela potpunu zabranu kretanja kako bi obuzdala širenje koronavirusa, te su propali poslovi u tom dijelu grada koji je poznat po prostituciji.

- Sve smo samo sjedile kući, niko nije imao novac. Država nam ne pomaže, dok nam nevladine organizacije nabavljuju osnovne potrepštine - priča ova 30-godišnjakinja i navodi da pokušava da napusti ovu djelatnost tako što kuva za siromašnu djecu.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na