SJEDINJENE DRŽAVE

Tramp nasilne proteste nazvao unutrašnjim terorizmom

Opisujući vandalizam i bacanje kamenja na policajce, američki predsjednik je ocijenio "da to nisu djela mirnih demonstranata, već unutarnji terorizam"

Američki predsjednik Donald Tramp. AFP

A. Č. / Avaz.ba

2.9.2020

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) izjednačio je nasilne proteste koji traju u Kenoshi sa "unutrašnjim terorizmom" tokom boravka u Wisconsinu zahvaćenom valom demonstracija.

Opisujući vandalizam i bacanje kamenja na policajce, američki predsjednik je ocijenio "da to nisu djela mirnih demonstranata, već unutrašnji terorizam".  

Taj grad sa 100.000 stanovnika se podigao na noge nakon povreda koje je 23. avgusta bijeli policajac zadao mladom crncu. U krajnje napetoj situaciji 17-godišnji mladić koji je pristalica Donalda Trampa pridružio se naoružanoj policiji grada i automatskom puškom ubio dvojicu demonstranata.

Bez ijedne riječi o tom incidentu, republikanski predsjednik je kritizirao "nepravednu antipolicijsku retoriku" koja traje nakon smrti Džordža Flojda (Georgea Floyda), Afroamerikanca kojeg je koljenom na vratu ugušio bijeli policajac 25. maja što je pokrenulo mobilizaciju protiv policijskog nasilja i rasnih nejednakosti.  

Na pitanje novinara, Tramp je odgovorio: "Vi se i dalje vraćate na suprotnu temu. Mirni protesti su izvrsni, ali najčešće nisu mirni." 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.