PARIZ

Počelo historijsko suđenje za napad na "Charlie Hebdo"

Oni su optuženi za terorizam, tačnije za planiranje ubistava...

Suđenje bilo odgađano zbog pandemije. afp

Fu. M. / Avaz.ba

2.9.2020

U Parizu je danas počelo suđenje protiv 14 lica (13 muškaraca i jedna žena) optuženih za pomaganje u terorističkom napadu islamističkih militanata na sjedište francuskog satiričnog lista "Charlie Hebdo" u januaru 2015. i jevrejski supermarket u kojima je ubijeno 17 osoba.

Ovi napadi pokrenuli su talas ubistava širom Evrope sa 250 žrtava za koja je odgovornost preuzela ekstremistička organizacija "Islamska država".

Oni su optuženi za terorizam, tačnije za planiranje ubistava, obezbjeđivanje oružja i neophodnu logističku podršku napadačima koji su upali 7. januara u prostorije satiričnog lista, a dva dana potom u košer supermarket.

Ovo historijsko suđenje, koje se održava pod visokim mjerama bezbijednosti. afp

Za troje se vjeruje da su nestali u sjevernoj Siriji i Iraku i sudit će im se u odsustvu. Kako javlja BBC, prema nekim izvještajima sve troje su ubijeni tokom bombardovanja pozicija "Islamske države", ali nema potvrda te informacije.

Predsjedavajući sudskog vijeća je izjavio da je zbog restriktivnih mjera nemoguće okupiti "sve strane, svedoke i eksperte pod neophodnim sanitarnim uslovima."

Ovo historijsko suđenje, koje se održava pod visokim mjerama bezbijednosti, trebalo bi da bude završeno 10. novembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.