POSLJEDNJE ANALIZE

Tijesna trka Trampa i Bajdena u državama čiji su glasovi presudni

Bajden je prosječno vodio između 8 i 10 posto u odnosu na Trampa

Bajden i Tramp. agencije

Fu. M. / Avaz.ba

2.9.2020

Devet sedmica ostalo je do predsjedničkih izbora u SAD. Bivši potpredsjednik i kandidat demokrata Džo Bajden (Joe Biden) već mjesec dana održava prednost u anketama na nivou SAD u odnosu na republikanskog protivnika Donalda Trampa (Trump). Ali, ankete pokazuju da su Bajden i Tramp sve bliži u državama čiji su glasovi odlučujući na izborima, piše "Glas Amerike".

Bajden je prosječno vodio između 8 i 10 posto u odnosu na Trampa, u istraživanjima rađenim ove godine. Ta podrška je sada opala na 6,2 posto prema siteu "RealClearPolitics".

Prednost je čak dodatno umanjena u državama koje su obično osvajale demokrate - Pensilvaniji, Mičigenu, Viskonsinu - dok ih Tramp nije dobio 2016.

Džo Bajden. afp

Predsjednik SAD bira se indirektno - ne glasovima građana, već glasovima Elektorskog koledža, što znači da neki kandidat može da dobije više glasova građana, ali nedovoljno elektorskih glasova. Tramp je 2016. dobio skoro tri miliona glasova manje od protivkandidatkinje Hilari Klinton (Hillary Clinton), ali je dobio izbore zahvaljujući glasovima elektora u odlučujućim državama.

Elektorski koledž funkcioniše tako da kandidat koji pobijedi u nekoj saveznoj državi dobija sve glasove elektora.

Koliko će elektora imati neka država, zavisi od broja stanovnika. Najviše ih ima demokratska Kalifornija - 55, slijedi republikanski Teksas sa 38. Sedam država, uključujući i glavni grad Washington, imaju samo po tri elektora.

Ako Bajden dobije u Pensilvaniji, Mičigenu i Viskonsinu, a u preostalih 47 država ishod bude isti kao 2016, dobiće izbore. Međutim, trenutna istraživanja govore da je Biden u maloj prednosti - 4,7 posto u Pensilvaniji, 2,6 odsto u Mičigenu i 3,5 odsto u Viskonsinu.

Donald Tramp. afp

Osim ove tri države, ankete polazuju da ima još onih koje mogu biti odlučujuće 3. novembra.

"RealClearPolitics" pokazuje da je Biden u prednosti u Floridi, državi u kojoj je inače Tramp prijavljen, za 3,7 odsto. Florida ima 29 elektorskih glasova, pa bi Trampov poraz u toj državi aktuelnog predsjednika onemogućio da ponovo osvoji mandat.

Tramp i Bajden su rame uz rame u još osam drugih država, od kojih je Tramp 2016. osvojio šest. Bajden je u maloj prednosti u dvije države koje je Tramp dobio - Ohaju i Arizoni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.