KORONAVIRUS

Amerika ubrzava pripreme za distribuciju vakcine prije izbora

Opisuju se uvjeti skladištenja vakcina i navodi ko se prvi treba vakcinisati, a to su zdravstveni radnici

Razrađuju se tri scenarija ovisno o razvoju "vakcine A" i "vakcine B". Ilustracija

Avaz.ba

3.9.2020

Američke zdravstvene vlasti zatražile su od saveznih država da pripreme masovnu distribuciju vakcina za koronavirus do početka novembra, što pada uoči predsjedničkih izbora, navodi se u pismu poslanom guvernerima koji je agencija "France Presse" dobila na uvid.


Američki instituti za prevenciju i suzbijanje bolesti (CDC) "traže" da države "što prije" učine sve kako bi centri za distribuciju buduće vakcine bili "potpuno operativni do 1. novembra 2020.", piše njihov direktor Robert Redfild (Redfield) u pismu koje je prošle sedmice poslao saveznim državama.

Čelnik CDC-a spominje ukidanje administrativnih restrikcija, izdavanje dozvola i licenci.


Ovo je još jedan znak da je utrka za vakcinu u punoj brzini diljem te zemlje koja je najteže stradala u pandemiji.


Zdravstvene vlasti se "ubrzano pripremaju za masovnu distribuciju vakcine za Covid-19 u jesen 2020.", ističe Redfild u pismu.


Predsjednik Donald Tramp (Trump), kandidat za drugi mandat na izborima 3. novembra, rekao je prošle sedmice će Sjedinjene Države imati vakcinu "ove godine".


Premda je nekoliko vakcina u fazi kliničkog ispitivanja, nije sigurno hoće li ijedna biti djelotvorna i sigurna, ali se vlasti već sad pripremaju za eventualnu distribuciju kako bi uštedjele dragocjeno vrijeme.


U dokumentu koje je objavio "New York Times" i koje je poslano lokalnim zdravstvenim vlastima isti dan kad i pismo direktora CDC-a, razrađuju se tri scenarija ovisno o razvoju "vakcine A" i "vakcine B". Čini se da potonja odgovaraju vakcinama na kojima rade "Pfizer" i "Moderna", piše američki dnevnik. SAD je od ovih kompanija naručio milion doza.

- Niže opisane scenarije države i mjesno pravosuđe trebaju iskoristiti za razvoj operativnog plana za rano vakcinisanje protiv Covida-19  jer će snabdijevanje vakcinom biti ograničeno - obrazlaže se u dokumentu.

U njemu se potanko opisuju uvjeti njihova skladištenja i navodi ko se prvi treba vakcinisati, a to su zdravstveni radnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.