OD 1. SEPTEMBRA

Nova pravila i strožija kontrola automobila u Evropskoj uniji

U slučaju kršenja zakona komisija pokreće opoziv vozila na nivou Evropske unije i izriče kazne koje iznose 30.000 evra po vozilu

Evropljani sa pravom očekuju da će voziti najsigurnije automobile. Ilustracija

A. Č. / Avaz.ba

3.9.2020

Evropska unija je od 1. septembra počela primjenjivati Naredbu o homologaciji i nadzoru tržišta motornih vozila čime bi, kako se očekuje, trebalo da se poboljša kvalitet i kontrola automobila koji se već nalaze na tržištu EU, prenose evropski mediji.

Tijeri Breton, poverenik za unutrašnje tržište izjavio je da Evropljani sa pravom očekuju da će voziti najsigurnije automobile, a da bi se to i ostvarilo potrebno je osigurati stroge kontrole vozila koja se nude na tržištu.

– Drugi preduvjet je stvarna primena novih pravila i nadzor nad jedinstvenim tržištem. Zbog toga će komisija od sada moći da kontrolira sva vozila i da u slučaju kršenja zakona pokreće opoziv vozila na nivou Evropske unije i da izriče kazne koje iznose 30.000 eura po automobilu. Sve što radimo na promjeni propisa usmjereno je ka obnavljanju povjerenja potrošača, ali i osiguranju konkurentnosti na globalnom tržištu u automobilskoj industriji – rekao je Breton. 

Najvažnije novine koje donosi ova uredba odnose se na nezavisna ispitivanja kvaliteta prije stavljanja automobila na tržište. Tehničke službe koje obavljaju taj posao morat će osigurati nezavisne kontrolore, kako ne bi izgubile licence. 

Ukoliko neki proizvođač prekrši homologacijske propise, na primjer ako ugradi dio koji može da prevari kontrolore ili da lažnu izjavu, komisija može naložiti opoziv vozila u cijeloj Evropskoj uniji i odmah izreći sankcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.