NAKON SEDAM GODINA

Američki sud odlučio da je program praćenja koji je razotkrio Snouden protuzakonit

Snouden je prebjegao u Rusiju nakon tog otkrića 2013. i još uvijek se suočava s američkim optužbama za špijunažu

Edvard Snouden: Nisam mislio da ću ovo doživjeti. Agencije

L. K. P. / Avaz.ba

3.9.2020


Sedam godina nakon što je američki zviždač Edvard Snouden (Edward Snowden)upozorio na masovni nadzor telefonskih zapisa Amerikanaca, žalbeni sud presudio je da je program bio protuzakonit i da šefovi američkih obavještajnih službi, koji su javno branili taj program, nisu govorili istinu.

Žalbeni sud za deveti okrug naveo je u presudi u srijedu da je bespravna telefonska mreža, koja je tajno prikupila milione telefonskih zapisa Amerikanaca, kršila Zakon o nadzoru obavještajne službe i možda bila protuustavna.

Snouden, koji je prebjegao u Rusiju nakon tog otkrića 2013. i još uvijek se suočava s američkim optužbama za špijunažu, objavio je na Twitteru da je presuda potvrda njegove odluke da izađe u javnost s dokazima o domaćoj operaciji prisluškivanja Nacionalne sigurnosne agencije (NSA).

-Nikad nisam mislio da ću poživjeti da vidim da naši sudovi osude aktivnosti NSA-e kao protuzakonite i u istoj presudi priznaju mi zasluge za njihovo razotkrivanje - tvitao je Snouden.

Dokaz da je NSA tajno gradio golemu bazu podataka američkih telefonskih zapisa, bilo je prvo i vjerovatno najveće otkriće Snodena koje je Guardian objavio 2013.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.