NJEMAČKA

Otkriveni stravični detalji porodične tragedije u Solingenu, šta je natjeralo majku da ubije svoju djecu

Samo ti želim reći da me više nikada nećeš vidjeti

Kristijan K.. PRIVATNI ALBUM

Avaz.ba

4.9.2020

Dan nakon neviđene tragedije u Solingenu, cijela Njemačka se pita - šta to može potaknuti majku da ubije vlastitu djecu? Odgovora na glavno pitanje još uvijek nema, ali policija polako slaže mozaik zločina. Sve više i više detalja curi u javnosti, iako je i dalje nepoznato zašto se Kristijan K. (Christiane K.) (27) odlučila za takav monstruozni čin, prenosi Jutarnji list.

Podsjetimo, njemačka policija pronašla je tijela petero djece u zgradu u gradu Solingenu u zapadnom dijelu zemlje. Monstruozna majka je, poslije se otkrilo, ubila djecu tabletama i sa šestim, najstarijim djetetom otišla na voz. Pokušala se ubiti na stanici u Dizeldorfu, ali njezin skok pod voz završio je s teškim ozljedama.

Iako sve komšije tvrde da se radilo o mirnoj i ne baš problematičnoj porodici, tabloid Bild iz izvora bliskog istrazi saznaje da to baš nije tako. Navode da su u aprilu policajci intervenisali na istoj lokaciji u Solingenu nakon što se otac djece pokušao ubiti. Navodno ga je u tom naumu zaustavila upravo Kristijan K. Međutim, ostaje nejasno zašto porodici nakon toga nije ponuđena psihološka pomoć.


Mjesto nesreće. AFP

Novi detalj u istrazi je također poziv koji je Kristijan uputila svojoj majci nekoliko trenutaka prije nego što je skočila pod voz. Baki djece rekla je šta je učinila i poručila joj da šesto, jedino preživjelo dijete, upravo šalje kod nje kući. Baka je nakon toga odmah pozvala policiju koja je otkrila stravičnu scenu u stanu. I policajcima i liječničkom osoblju je pozlilo...

Za njemački RTL progovorio je i najbolji prijatelj jedinog preživjelog djeteta monstruozne majke:

Posljednja dva mjeseca bili smo nerazdvojni, ali nikad, baš nikad, nisam vidio ostatak njegove porodice. A moj prijatelj djelovao je tužno... - rekao je Maks koji je novinarima pokazao i posljednju poruku koju mu je poslao prijatelj.

- Samo ti želim reći da me više nikada nećeš vidjeti. Sva moja braća i sestre su mrtvi... - stajalo je u WhatsApp poruci.

Maks je prvo mislio da se njegov prijatelj šali, ali nedugo zatim primijetio je policijska vozila ispred zgrade.

Aksel Peterman (Axel Petermann), jedan od vodećih njemačkih stručnjaka za prevenciju kriminala, za Focus je rekao da nikada ovako nešto nije vidio i da uopće nema ideje šta je bio povod za ubistva.

- Možda je djelovala bespomoćno, osjećala da nema nikakve perspektive.

Na pitanje je li se ovo moglo spriječiti, Peterman odgovara - vrlo teško. Naime, malo ko je mogao primijetiti da nešto nije u redu budući da su zbog koronavirusa škole i vrtići bili zatvorene i djeca su uglavnom bila kod kuće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.