RIGOROZNE PROVJERE

WHO poručuje da ne očekuju rašireno vakcinisanje prije sredine iduće godine

Rusija je u avgustu odobrila vakcinu protiv covida-19, nakon manje od dva mjeseca testiranja na ljudima

Sve potencijalne vakcine se trenutno ispituju. afp

Fu. M. / Avaz.ba

4.9.2020

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne očekuje raširenu vakcinaciju protiv covida-19 do sredine iduće godine, poručila je glasnogovornica WHO-a u petak, naglasivši važnost rigoroznih provjera za efikasnost i sigurnost vakcine.

Nijedna od mogućih valcina u naprednim kliničkim ispitivanjima do sada nije pokazala "jasan signal" efikasnosti od barem 50 posto zahtjeva WHO-a, kazala je glasnogovornica Margaret Heris (Harris).

Rusija je u avgustu odobrila vakcinu protiv covida-19, nakon manje od dva mjeseca testiranja na ljudima, zbog čega neki zapadni stručnjaci propituju sigurnost i efikasnost vakcine.

Američki zdravstveni dužnosnici i "Pfizer" objavili su u četvrtak da će vakcina biti spremna za distribuciju do kraja oktobra, netom prije američkih predsjedničkih izbora 3. novembra, na kojima će pitanje pandemije koronavirusa i odgovora na istu biti važan faktor za glasače.

- Mi stvarno ne očekujemo raširenu vakcinu prije sredine iduće godine - kazala je Heris novinarima u Ženevi.

- Treća faza mora duže trajati zato što moramo vidjeti koliko uistinu gvakcina štiti te moramo vidjeti koliko je sigurno - dodala je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.