PRENOSIMO

Njemačka izrazila nezadovoljstvo pregovorima u Vašingtonu

Potrebno postići mirovni dogovor dvije strane ili barem neki sporazum koji se može prodati kao "historijski"

Merkel i Tramp. AFP

Avaz.ba

4.9.2020

Njemački mediji danas izvještavaju o razgovorima Beograda i Prištine u Bijeloj kući uz primijetne rezerve kad je riječ o značaju dogovora u aranžmanu SAD-a, koji se i dalje doživljava kao neka vrsta puča protiv Evropske unije.

"Frankfurter Allgemeine Zeitung" (FAZ) izražava sumnju da će iz vašingtonskih razgovora proizaći nešto više nego iz prethodne Grenelove šatl-diplomatije između Beograda i Prištine, prenosi "Deutsche Welle".

List, naime, piše da je specijalni izaslanik američkog predsjednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel (Richard Grenell) odlučio da svom predsjedniku po svaku cijenu podari jedan vanjskopolitički uspjeh koji će mu pomoći u predizbornoj kampanji.

Zato je, piše FAZ, potrebno u Vašingtonu postići mirovni dogovor dvije strane ili barem neki sporazum koji se može prodati kao "historijski".

Navodeći da bi na pregovorima u petak Grenelu, predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i kosovskom premijeru Avdulahu Hotiju trebalo da se pridruži i Donald Tramp (Trump), list podsjeća da je Vučić unaprijed isključio mogućnost priznanja nezavisnosti Kosova, reagujući na takve najave iz Prištine.

List ističe da "čak ni Grenel - iako neopterećen znanjem o ovom regionu - teško da vjeruje kako može na brzinu da isposluje historijski dogovor, već se, umjesto toga, od početka skoncentrisao na ekonomiju: gradnju autoputa od Niša na jugu Srbije do Prištine te obnovu direktnog leta i željezničke veze dva glavna grada.

- To što su neki od tih projekata odavno pogurani od strane Evropske unije, nije smetalo Grenelu da ih proda kao sopstvene ideje - piše "Frankfurter Allgemeine" i dodaje da su Tramp i Grenel na Twitteru kao historijska dostignuća slavili „mlaka pisma o namjerama koja su Beograd i Priština potpisali tim povodima".

- Dobro bi izgledalo ukoliko bi predsjednik, upućujući na riješen konflikt, mogao da najavi zatvaranje američke baze Bondsteel na Kosovu i vrati kući posljednje tamošnje vojnike - ističe FAZ.

Bečki "Standard" konstuje da već duže vremena traje borba Trampove administracije i EU kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine.

List podsjeća da je u junu tako „spriječen“ sastanak u Vašingtonu kada je objavljena optužnica za ratne zločine protiv kosovskog predsjednika Hašima Tačija (Hashima Tachija), što je ocijenjeno kao „puč Evropljana protiv Trampa“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.