KOSOVO

Haradinaj upozorio Hotija da ne potpisuje sporazum, ukoliko se u njemu spominje jezero Gazivode

On nema podršku mene i Alijanse, kazao Haradinaj

Ramuš Haradinaj. Facebook

Fu. M. / Avaz.ba

4.9.2020

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj (Ramush) poručio je da, ukoliko se danas potpiše sporazum između Kosova i Srbije u kojem bude pominjano i jezero Gazivode, on i njegova stranka, koja je dio vladajuće koalicije - to neće podržati, prenosi "Gazeta Ekspres".

- Gazivode je jezero koje na teritoriji Kosova ima 9,2 kilometra, a na teritoriji Srbije ima 2,7 kilometara. Dakle, to je vodena granica između Kosova i Srbije. Unutar Kosova postoji i hidroelektrana. Otvoreni smo sa američkim Ministarstvom za energetiku za budućnost Gazivoda, ali ne i za tročlani sporazum gdje je i Srbija strana u pogledu budućnosti Gazivoda - rekao je Haradinaj za RSE.

On je istakao da je razgovarao sa svim relevantnim organima vlastima o uklanjanju ove tačke iz sporazuma jer je, prema njegovim riječima, pominjanje Gazivoda u najavljenom sporazumu "neprihvatljivo".

- On nema podršku mene i Alijanse. Ne znam kakva će biti sudbina ovog sporazuma. Apelujem na premijera Hotija da ga ne potpisuje. Dakle, sporazum gdje su Gazivode stvar bilo kog tročlanog odnosa ne treba da bude potpisan, a gdje je Srbija jedna od strana - rekao je Haradinaj.

Haradinaj je dodao da, iako su srectni što postižu dogovor sa Srbijom, pod posredovanjem SAD, postoje neki drugi elementi koji su osjetljivi.

- Svjestan sam svega. Nije bilo elementa priznavanja. Bilo je nekoliko tačaka međusobnih odnosa, od kojih je za jednu, tačku 10, Srbija tražila da se ukloni. Postoje i druge tačke koje su osjetljive, to je mini – Šengen, zatim postoji moratorijum na članstvo u međunarodnim organizacijama na godinu dana. Mnogo je tačaka, u pogledu domaćina, u ovom slučaju SAD, oni mogu da pronađu izlaz, ali jedina prepreka neslaganju oko sporazuma je pitanje Gazivoda za koje ne razumeijm zašto bi to trebalo da bude dio sporazuma sa Srbijom - rekao je bivši premijer Haradinaj.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.