BJELORUSIJA

Ponovo protesti i hapšenja u Minsku

Prema navodima aktivista za zaštitu ljudskih prava, uhapšeno je pet studenata

Minsk: Nova hapšenja. Agencije

Avaz.ba

4.9.2020

Više hiljada demonstranata ponovo se danas okupilo u Minsku na protestu protiv rezultata spornih predsjedničkih izbora u Bjelorusiji. 

Prema navodima aktivista za zaštitu ljudskih prava, uhapšeno je pet studenata.

Policija je ušla u zgradu Državnog lingvističkog instituta u Minsku kako bi rastjerala demonstrante, koji su se okupili kako bi izrazili solidarnost s kolegama, koji su ranije uhapšeni.

Univerzitet je prije nekoliko dana upozorio studente da će pozvati policiju ako ne obustave proteste protiv ponovnog izbora predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Na snimcima objavljenim na društvenim medijima, vide se haotične scene pritvorenika, koje odvlače policajci kroz gomilu.

Snimci sa društvenih medija pokazuju i kako nekoliko desetina studenata pjeva pjesmu "Do you hear the people sing", himnu protesta iz mjuzikla "Jadnici", stojeći iza bijelo-crvene zastave, koja je simbol opozicije.

Na drugim snimcima vide se studenti kako prigovaraju policiji dok se uhapšeni odvlače i mole zvaničnika univerziteta da reaguje.

Zaposleni u sektoru informacione tehnologije i druge osobe formirale su "lanac solidarnosti" u različitim djelovima Minska, nastavivši da insistiraju na ostavci Lukašenka.

Hiljade studenata učestvovalo je u protestima širom zemlje 1. septembra, prvog dana akademske godine, kao dio talasa protesta protiv pobjede Lukašenka na izborima 9. avgusta, za koje opozicija tvrdi da su namješteni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.