SPORAZUM

Netanjahu: Kosovo prva muslimanska zemlja koja će otvoriti ambasadu u Jerusalemu

Benjamin Netanjahu. Arhiv

Piše: D.H./Avaz.ba

5.9.2020

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu (Netanyahu) izjavio je da, ne samo da će Kosovo priznati Izrael, već će također otvoriti svoju ambasadu u Jerusalemu i tako postati prva većinski muslimanska zemlja koja će to učiniti.

Ranije je Srbija je najavila da će premjestiti svoju ambasadu u Jerusalem, podsjećaju izraelski mediji uz napomenu da su ti potezi dio diskusija o normalizovanju ekonomskih odnosa Srbije i Kosova pod posredstvom SAD-a, prenijela je Beta. 

Netanyahu je pohvalio te poteze i rekao da će Izrael uspostaviti diplomatske odnose sa Kosovom.


Čestitke Donalda Trumpa

U saopštenju iz Netanjahuovog kabineta navedeno je da je za vrijeme razgovora premijera Kosova Abdullaha Hotija i Donalda Trumpa američki predsjednik pozvao je Netanjahua i čestitao dvojici lidera na uspostavljanju punih diplomatskih odnosa. 

U saopštenju se navodi da je Hoti najavio da će otvoriti ambasadu u Jerusalemu.

- Kosovo će biti prva većinski muslimanska zemlja koja će otvoriti ambasadu u Jerusalemu. Kao što sam rekao, krug mira se širi i očekuje se da se pridruži više zemalja, rekao je izraelski lider.

Zahvala Hotija

Netanjahuu je putem Twittera odgovorio kosovski premijer Avdullah Hoti.

- Hvala Vam gospodine Netanyahu. Moja vlada je posvećena otvaranju ambasade u Jerusalemu te uspostavljanju diplomatskih odnosa i dubljih bilateralnih veza, poručio je Hoti.


Podsjećamo, sporazum je obavezao da će Srbija otvoriti ambasadu u Jerusalemu i da će Izrael priznati Kosovo kao nezavisnu državu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.