ALIJANSA SAOPĆILA

Crna Gora učestvovala u NATO vježbi: Bombarderi preletjeli područja država članica

Uz američke bombardere, učestvovalo je oko 80 borbenih letjelica iz 20 zemalja članica, među kojima sa zapadnog Balkana samo iz Hrvatske.

Američki bombarderi predvodili vježbu. HZR

Avaz.ba

6.9.2020

Crna Gora učestvovala je u zajedničkoj vazduhoplovnoj vježbi NATO “Savezničko nebo“, u okviru koje je šest američkih bombardera “B-52” u jednom danu preletjelo područja svih 30 zemalja članica u Sjevernoj Americi i Evropi, javljaju Vijesti.me.

“Tom prilikom, tokom preleta iznad Crne Gore, u aktivnosti su učestvovali i pripadnici Vazduhoplovnog operativnog centra Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, koji su kroz praktičan rad imali priliku da realizuju uvježbavanje procedura u okviru svoje nadležnosti u nadzoru i kontroli vazdušnog prostora u okviru NATO integrisanog sistema protivvazduhoplovne i raketne odbrane”, rečeno je “Vijestima” iz Ministarstva odbrane.

Iz resora Predraga Boškovića dodali su da je VCG kroz ovu vježbu nastavila saradnju sa saveznicama u cilju poboljšanja “ukupne sigurnosti i obučenosti sopstvenog kadra i povećanju kapaciteta na nacionalnom nivou”.

Prema informacijama sa sajta NATO-a, Crna Gora je jedna od 10 zemalja članica koje nisu učestvovale svojom avijacijom. Uz američke bombardere, učestvovalo je oko 80 borbenih letjelica iz 20 zemalja članica, među kojima sa zapadnog Balkana samo iz Hrvatske.

Tokom preleta iznad Hrvatske, američke bombardere pratili su avioni “MiG-21” Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, saopšteno je iz tamošnjeg Ministarstva odbrane.

Ministarstvo na čijem je čelu Mario Banožić objavilo je snimke preleta sa američkim bombarderima.

Povodom vježbe, generalni sekretar Jens Stoltenberg kazao je da ona demonstrira “snažnu predanost SAD NATO-u i savezničku solidarnost na djelu”.

“Dok u jednom danu prelijeću svih 30 članica NATO-a, američke bombardere prate borbeni avioni iz čitavog Saveza jačajući našu sposobnost da odgovorimo zajedno na svaki izazov. Obuke poput ove pomažu u tome da ispunimo našu temeljnu misiju: odvratiti agresiju, spriječiti sukob i očuvati mir”, poručio je Stoltenberg.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.