SASTANCI

Švicarska i Iran održali "plodne razgovore"

Švicarska je također imala značajnu ulogu u razmjeni zatvorenika između Teherana i Vašingtona

Očekuje se da se Kazis sastane s predsjednikom Hasanom Ruhanijem. Irna

Avaz.ba / Fena

7.9.2020

Švicarski ministar vanjskih poslova Ignacio Kazis (Ignazio Cassis) izjavio je da je imao „plodne razgovore“ u ponedjeljak s iranskim kolegom Mohamadom Džavadom Zarifom po pitanju „mira, ekonomskog razvoja i ljudskih prava“.


Švicarska ambasada u Teheranu zastupa američke interese u Iranu, otkako su prekinute diplomatske veze dvije zemlje nakon Islamske  revolucije iz 1979.


Očekuje se da se Kazis sastane s predsjednikom Hasanom Ruhanijem u okviru trodnevne posjete Teheranu, kojom se obilježava stoljeće diplomatskih veza između Švicarske i Irana.


Napetosti između Irana i SAD eskalirale su od 2018. nakon što je predsjednik Donald Tramp (Trump) povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma i ponovo je uveo stroge sankcije Iranu.


- Mir, ekonomski razvoj i ljudska prava – plodna rasprava s mojim kolegom – napisao je Kazis na Twitteru nakon razgovora.


Švicarska je također imala značajnu ulogu u razmjeni zatvorenika između Teherana i Vašingtona.


Sudeći po američkom Stejt depratmentu, državni sekretar Majk Pompeo (Mike) održao je telefonski razgovor s Kasisom prije njegove posjete Teheranu, izazivajući spekulacije da bi posjeta šefa švicarske diplomatije Teheranu mogla uključivati razgovore o odnosima Teherana i Vašingtona, prenosi AFP.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.