"FOREIGN POLICY"

Nad Ujgurima se provodi tehnološki najsofisticiraniji genocid, žene se prisilno sterilišu....

U analizi se navodi da zločini nad Ujgurima po svemu ispunjavaju elemente genocida

Ujgur hoda ispred platna s likom kineskom predsjednika Si Džipinga. GREG BAKER/AFP

D.H./ Avaz.ba

8.9.2020

Ugledni magazin Foreign Policy objavio je uznemirujuću analizu koja svjedoči o razmjerama zločina koji kineske vlasti čine prema ujgurskom stanovništvu u ovoj zemlji. Posebno ističu dva događaja:


"Dva nedavna uznemirujuća događaja mogu napokon probuditi svijest o razmjerama i užasu zločina počinjenih nad Ujgurama, uglavnom sekularnom muslimanskom etničkom manjinom, u kineskom Ksinjiangu (Xinjiang). Jedan je mjerodavan izvještaj koje dokumentira sistemsku sterilizaciju ujgurskih žena. Drugi je bilo oduzimanje od strane američke carine i zaštite granica 13 tona proizvoda od ljudske kose za koje se sumnja da je nasilno uzeta od Ujgura zatočenih u koncentracionim logorima. Oba događaja dozivaju zastrašujuće paralele s prošlim zvjerstvima negdje drugdje, prisilnu sterilizaciju manjina, invalida i autohtonih ljudi te sliku izložbe planina kose sačuvane u Auschwitzu, navodi se u analizi uglednog časopisa “Foreign Policy”


U analizi se ističe da zločini nad Ujgurima po svemu ispunjavaju elemente genocida:

- Konvencija o genocidu, čiji je potpisnik Kina, definira genocid kao posebna djela protiv članova grupe s namjerom da se tu grupu uništi u potpunosti ili djelomično. Ta djela uključuju (a) ubijanje; (b) nanošenje teške tjelesne ili duševne ozljede; (c) namjerno nametanje životnih uslova radi fizičkog uništenja grupe; (d) izricanje mjera namijenjenih sprečavanju rađanja unutar grupe; i (e) prisilno premještanje djece iz grupe u drugu grupu. Bilo koja od ovih kategorija predstavlja genocid. Neizmjerni dokazi o namjernoj i sistemskoj kampanji kineske vlade za uništavanje ujgurskog naroda očito zadovoljavaju svaku od ovih kategorija, navodi list.

"Foreign Policy" skreće pažnju na zastrašujuće uslove koji vladaju u koncentracionim logorima:

- Preko milion Ujgura zatočeno je u koncentracijskim logorima, zatvorima i fabrikama prisilnog rada u Kini. Zatočenici podliježu disciplini u vojnom stilu, transformaciji misli i prisilnim priznanjima. Zlostavljaju ih, muče, siluju, pa čak i ubijaju. Preživjeli su izvijestili da su bili izloženi električnom udaru, mučenju žeđu, ponovljenom premlaćivanju, stresnim položajima i injekcijama s nepoznatim tvarima. Ovi masovni logori osmišljeni su kako bi nanijeli ozbiljnu fizičku, psihološku štetu i mentalno slomili Ujgure. Vladine zapovijesti da treba "razbiti njihovu lozu, srušiti korijene, prekinuti veze i porijeklo"; „Zaokružiti sve one koji bi trebali biti sabrani“; i sistemsko sprječavanje rađanje Ujgura pokazuje jasnu namjeru iskorjenjivanja Ujgura u cjelini.


Prisilna sterilizacija žena

2017. godine Ksinijang je vodio brutalnu „Posebnu kampanju za kontrolu kršenja kontrole rađanja“, zajedno sa specifičnim lokalnim smjernicama. Do 2019. vlada je planirala izložiti više od 80 posto žena reproduktivne dobi u južnom Ksinijangu prisilnim intrauterinim uređajima (IUD) i sterilizaciji. Cilj je postići "nula slučajeva kršenja kontrole rađanja". Vladini dokumenti otkrivaju kampanju masovne ženske sterilizacije podržane državnim finansiranjem kako bi se provele stotine hiljada sterilizacija u 2019. i 2020. To daleko premašuje ljestvicu prisilne sterilizacije po glavi stanovnika koja je provedena nad ženama u cijeloj Kini tokom proteklog jednog djeteta politika, upozorava magazin.

Da bi provela te politike, Ksinijangova vlada upotrijebila je istrage u "dragnet-style" načinu kako bi lovila žene u rodnoj dobi. Jednom kad su uhapšene, tim ženama ne preostaje ništa drugo nego proći prisilnu sterilizaciju kako bi izbjegle slanje u internacijski logor. Jednom kad su uhapšene, žene se suočavaju s prisilnim injekcijama, pobačajima i nepoznatim drogama, objašnjava "Foreign Policy".


Stravične brojke

Foreign Policy navodi da statistika pokazuje da vlada ispunjava svoje ciljeve sprječavanja rađanja.

"Između 2015. i 2018., stope rasta stanovništva u ujgurskom središtu opale su za 84 posto. Suprotno tome, službeni dokumenti pokazuju da su stope sterilizacije u Ksinijangu naglo porasle dok su padale po ostatku Kine, a finansiranje tih programa samo se povećava, naovdi FP.

S pritvorenim muškarcima Ujgura i steriliziranim ženama, vlada je postavila temelje za fizičko uništavanje Ujgura. Najmanje pola miliona preostale ujgurske djece odvojeno je od porodica i država ih odgaja u takozvanim "dječjim skloništima". 

Ono što ovaj genocid čini toliko jedinstveno opasnim je njegova tehnološka usavršenost, koja omogućava efikasnost u njegovom provođenju i prikrivanju od globalne pažnje. Ujguri su patili pod najnaprednijom policijskom državom, s opsežnim kontrolama i ograničenjima na svaki aspekt života - vjerski, porodični, kulturni i društveni. Kako bi olakšao nadzor, Ksinijang djeluje pod sistemom upravljanja. Gradovi i sela podijeljeni su na trgove od oko 500 ljudi. Svaki trg ima policijsku stanicu koja pomno nadzire stanovnike redovnim skeniranjem njihovih identifikacijskih kartica, lica, uzoraka DNK, otisaka prstiju i mobitela. Ove se metode dopunjuju strojno upravljanim sistemom poznatim kao Integrirana zajednička operativna platforma. Sistem koristi strojno učenje za prikupljanje ličnih podataka iz video nadzora, pametnih telefona i drugih privatnih evidencija za stvaranje popisa za pritvor. Preko milion kineskih promatrača Han instalirano je u ujgurskim kućanstvima, čineći čak i intimne prostore podložnim vladinom oku.

Prepoznavanje ili odbijanje imenovanja ovog genocida bit će pitanje života ili smrti. Godine 1994., do trenutka kada su američki funkcioneri završili s raspravom o primjenjivosti tog pojma na situaciju u Ruandi, gotovo milijon Tutsija već je zaklano, upozoravaju iz Foreign Policyja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.