FORBESOVA LISTA

Vlasnik kompanije koja proizvodi testove za Covid "upao" na listu najbogatijih

Forbes navodi da njihovo ukupno bogatstvo iznosi 3.200 milijardi dolara, osam posto više nego lani

Časopis "Forbes" dodao je 18 novih milijardera na svoj slavni popis 400 najbogatijih Amerikanaca. Ilustracija

Avaz.ba

8.9.2020

Časopis "Forbes" dodao je 18 novih milijardera na svoj slavni popis 400 najbogatijih Amerikanaca, među kojima je osnivač platforme za videokonferencije Zoom i generalni direktor električnih kamiona Nikola.

Unatoč pandemiji i privrednoj krizi u Sjedinjenim Američkim Državama, imovina najbogatijih Amerikanaca je 2020. nastavila rasti. 

Forbes navodi da njihovo ukupno bogatstvo iznosi 3.200 milijardi dolara, osam posto više nego lani.

Treću godinu zaredom, vlasnik Amazona Džef Bezos (Jeff) je prvi na popisu s osobnom imovinom procijenjenom na 179 milijarda dolara, ispred suosnivača Microsofta Bila Gejtska (Bill Gates) (111 milijarda dolara) i osnivača Facebooka Marka Zuckerberga (85 milijarda dolara). 

Među novopridošlima, Eric Yuan koji vodi Zoom iskoristio je popularnost svog programa u doba karantene i burzovni uzlet kompanije čija je dionica skočila više od 400 posto na Wall Streetu od početka godine. Yuan i njegova porodica sada posjeduju jedanaest milijarda dolara. 

Prema Forbesu, generalni direktor Nikole Trevor Milton ima imovinu vrijednu 3,3 milijarda dolara. Kompanija je u utorak objavila strateško partnerstvo s General Motorsom, koji će pomoći start-upu u proizvodnji pick-up Badgera u zamjenu za jedanaest posto udjela u tvrtki.

Alice Schwartz (2,2 milijarda dolara), suosnivačica Bio-Rad Laboratoriija je ušla na popis u dobi od više do 90 godina i 70 godina nakon osnivanja kompanije. 

Bio-Rad, koji proizvodi testove za Covid-19, bilježi veliki rast od početka pandemije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.