BJESNE POŽARI U SAD

Vatra uništila grad u saveznoj državi Vašington, u Kaliforniji angažirano 14.000 vatrogasaca

Vatrogasci i bolničari tražili su stanovnike Maldena, 483 kilometra od Sijetla, dan nakon što je požar uništio 80 posto kuća

Apokaliptične fotografije iz okruga Fresno. AFP

Avaz.ba

8.9.2020

Nekontrolirani šumski požari haraju američkim Zapadom, uništivši gradić Malden u Vašingtonu i zaprijetivši zajednicama u Oregonu i Kaliforniji, nošeni snažnim vjetrovima i rekordnim temperaturama za praznični vikend.

Vatrogasci i bolničari tražili su stanovnike Maldena, 483 kilometra od Sijetla, dan nakon što je požar uništio 80 posto kuća, vatrogasni dom, poštu, gradsku vijećnicu i biblioteku, prenosi Hina.

Malden-Pine City Fire Info Pine City Malden Road is currently closed from the west side of Pine City to the east side...

Objavljuje Whitman County Sheriff's OfficeUtorak, 8. rujna 2020.

- Razmjere požara ne mogu se opisati riječima - rekao je Bret Majers (Brett Myers), šerif okruga Vitmen u kojem se nalazi gradić. "Molim vas, idite što prije!"


To je jedan od nekoliko desetina požara koji divljaju Vašingtonom, Oregonom i Kalifornijom.


U Kaliforniji se oko 14.000 vatrogasaca bori s 25 požara koji su zahvatili 890.308 hektara.

Apokaliptične fotografije iz okruga Fresno. AFP

Distributeri struje prekinuli su snabdijevanje za 22 okruga kako bi spriječili da iskre s dalekovoda izazovu nove požare.


Guverner Kalifornije Gevin Njusom (Gavin Newsom) u nedjelju je proglasio izvanredno stanje za Fresno, Maderu, Mariposu, San Bernardino i San Diego.


Uprava nacionalnih parkova privremeno je zatvorila parkove "Sierra National Forest", "Angeles National Forest" i "San Bernardino National Forest".


U Oregonu je nekoliko mjesta evakuirano, a početak škole odgođen je kada su požari zaprijetili kućama, izvijestila je lokalna televizija.


Oko 100.000 domaćinstava u toj saveznoj državi ostalo je bez struje zbog snažnih vjetrova i vatre.


Toplinski val je već sredinom avgusta zahvatio je Kaliforniju, gdje je u Dolini smrti izmjerena rekordna temperatura od 54,4 Celzijeva stepena u hladu, što je među najvišim vrijednostima koje su dosad zabilježene na Zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.