BJESNE POŽARI U SAD

Vatra uništila grad u saveznoj državi Vašington, u Kaliforniji angažirano 14.000 vatrogasaca

Vatrogasci i bolničari tražili su stanovnike Maldena, 483 kilometra od Sijetla, dan nakon što je požar uništio 80 posto kuća

Avaz.ba

Apokaliptične fotografije iz okruga Fresno

Foto: AFP


Nekontrolirani šumski požari haraju američkim Zapadom, uništivši gradić Malden u Vašingtonu i zaprijetivši zajednicama u Oregonu i Kaliforniji, nošeni snažnim vjetrovima i rekordnim temperaturama za praznični vikend.

Vatrogasci i bolničari tražili su stanovnike Maldena, 483 kilometra od Sijetla, dan nakon što je požar uništio 80 posto kuća, vatrogasni dom, poštu, gradsku vijećnicu i biblioteku, prenosi Hina.

Malden-Pine City Fire Info Pine City Malden Road is currently closed from the west side of Pine City to the east side...

Objavljuje Whitman County Sheriff's OfficeUtorak, 8. rujna 2020.

- Razmjere požara ne mogu se opisati riječima - rekao je Bret Majers (Brett Myers), šerif okruga Vitmen u kojem se nalazi gradić. "Molim vas, idite što prije!"

To je jedan od nekoliko desetina požara koji divljaju Vašingtonom, Oregonom i Kalifornijom.

U Kaliforniji se oko 14.000 vatrogasaca bori s 25 požara koji su zahvatili 890.308 hektara.

  • Apokaliptične fotografije iz okruga Fresno

    Apokaliptične fotografije iz okruga Fresno

    Foto: AFP


Distributeri struje prekinuli su snabdijevanje za 22 okruga kako bi spriječili da iskre s dalekovoda izazovu nove požare.

Guverner Kalifornije Gevin Njusom (Gavin Newsom) u nedjelju je proglasio izvanredno stanje za Fresno, Maderu, Mariposu, San Bernardino i San Diego.

Uprava nacionalnih parkova privremeno je zatvorila parkove "Sierra National Forest", "Angeles National Forest" i "San Bernardino National Forest".

U Oregonu je nekoliko mjesta evakuirano, a početak škole odgođen je kada su požari zaprijetili kućama, izvijestila je lokalna televizija.

Oko 100.000 domaćinstava u toj saveznoj državi ostalo je bez struje zbog snažnih vjetrova i vatre.

Toplinski val je već sredinom avgusta zahvatio je Kaliforniju, gdje je u Dolini smrti izmjerena rekordna temperatura od 54,4 Celzijeva stepena u hladu, što je među najvišim vrijednostima koje su dosad zabilježene na Zemlji.

Više o temi Kalifornija

POVEZANO SA NARKOTICIMA
U Kaliforniji ubijeno sedmero ljudi tokom oružanog napada
NA VRH

Podijeli članak na