NEVJEROVATNO

U dijelovima SAD-a temperatura u jednom danu pala za 34 stepeni

Vrućina i jak vjetar su tijekom vikenda pogodili Kaliforniju i dijelove pacifičkog sjeverozapada, rasplamsavajući razorne požare

SAD snijeg. Ilustracija

Avaz.ba

9.9.2020

Vjetar je čupao drveće iz korijena, gomilao snijeg koji je zatvorio dijelove cesta i stotine tisuća domaćinstava i firmi ostavio bez struje, javlja Beta.

Vrućina i jak vjetar su tijekom vikenda pogodili Kaliforniju i dijelove pacifičkog sjeverozapada, rasplamsavajući razorne požare. 

Temperatura pala za 34 stepena u jednom danu .

S druge strane, snijeg je pao u Coloradu, Montani i Wyomingu.

Udaljenom od okeana i njegovog utjecaja koji ublažava promjene vremena, Koloradu nisu strani ekstremni pomaci. Međutim, pad temperature u gradu Denveru s 34 stepeni u ponedjeljak na nula u utorak, "mnogo je raniji nego obično", rekao je državni klimatolog Ras Šumaher (Russ Schumacher). 

Državna meteorološka služba zabilježila je još samo šest dana od 1872. godine kada je temperatura pala za 30 stepeni ili više u Denveru, ali svi su bili tijekom zime. Posljednji takav pad bio je u subotu kada je temperatura u tom gradu dostigla rekordnih 38 stupnjeva, jedan od najtoplijih dana u rujnu ikada.

Šumaher, vanredni profesor na Državnom univerzitet u Koloradu, vjeruje da su klimatske promjene doprinijele tolikoj vrućini širom zapadnog dijela SAD.

U Juti, gdje su temperature naglo pale za više od 20 stepeni, udari vjetra od skoro 100 kilometara na sat protutnjali su Salt Lake Cityjem. Funkcioneri su upozorili ljude da ne izlaze kako bi izbjegli opasnosti. Oluje su otpuhale nekoliko kamiona.

Napadalo je 15 centimetara snijega, mjestimično i više, a na Stjenovitim planinama i više od 60 centimetara, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.