ISTRAŽIVANJE

Koja država u Evropi najbolje kontroliše krizu prouzrokovanu koronavirusom?

Cilj je vidjeti kakvu podršku građana imaju oni koji odlučuju o upravljanju epidemijom

Piše: Avaz.ba

Koja država u Evropi najbolje kontroliše krizu prouzrokovanu koronavirusom?

Foto: Ilustracija


Upravo je objavljeno istraživanje američkog Istraživačkog instituta Pew provedeno u 14 zemalja svijeta. Cilj je bio vidjeti kakvu podršku građana imaju oni koji odlučuju o upravljanju epidemijom, osjećaju li građani da im je koronavirus promijenio život, je li korona podijelila građane ili ih je ujedinila, treba li više međunarodne saradnje u suzbijanju covida-19... Pokazalo se da su među 14 anketiranih zemalja Britanci bili najmanje impresionirani potezima svoje vlade vezanima uz koronavirus, odnosno samo njih 46 posto vjerovalo je da zemlja dobro rješava krizu. Za razliku od njih, Danci su uvjereni, njih 95 posto, da vlada radi dobar posao. 

Treba reći da je Danska bila među prvim zemljama koje su izašle iz karantena, a kad su se ovog ljeta brojevi zaraženih ponovo povećali, vrlo brzo sve je stavljeno pod kontrolu.

  • Boris Džonson

    Boris Džonson

    Foto: AFP


Taj je postotak podrške vladi u Švedskoj niži, samo 71 posto Šveđana vjerovalo je da je vlast dobro obavila svoj posao. Naime, radi se o zemlji koja se odlučila na drugačiju strategiju, odnosno, umjesto zatvaranja, forsirana je fizička distanca, ali pokazalo se da su ceh platiti stariji velikom stopom smrtnosti koji, očito, nisu bili dobro zaštićeni u ovoj epidemiji.

I Nijemci vjeruju svojoj vladi. Odnosno njih 88 posto uvjereno je da je vlada dorasla zadatku koji je pred nju stavila epidemija covida-19. Francuzi su pak vrlo kritični prema Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron) i njegovoj vladi koja je dobila samo 59 posto podrške građana za ono što radi u koronakrizi. Zanimljivo, premda je jedno vrijeme situacija u Italiji bila više nego alarmantna sa svakodnevnim velikim brojem smrtnih slučajeva, Talijani daju podršku svojim vođama od čak 74 posto. Slična situacija u Španiji podijelila je građane pa njih samo 54 posto smatra da su njihovi vođe dobro obavili svoj posao.

  • Emanuel Makron

    Emanuel Makron

    Foto: Arhiv


Kad se maknemo od Evrope, onda po Pewovu istraživanju australska vlast ima 94 postotnu podršku, ali zato 53 posto Amerikanaca smatra da se SAD loše bori s koronom. U istom su istraživanju dobiveni i podaci o tome koliko nam je korona promijenila život. Dok 73 posto Danaca smatra da im se život nije promijenio zbog koronavirusa, 71 posto Šveđana smatra da im se život bitno promijenio, a njima se pridružuje i većina Talijana i Španaca. Za 61 posto Nijemaca nije se ništa bitno promijenilo. U 12 od 14 anketiranih zemalja žene češće nego muškarci kažu da su se njihovi životi promijenili zbog koronavirusa.

Trenutno potvrđenih više od 20 miliona slučajeva koronavirusa u svijetu za mnoge se čini većim nego što bi trebao biti da je bilo više međunarodne saradnje. Ali, ima i izuzetaka, npr. stav Danaca je da se njihova zemlja bolje samostalno nosi s krizom nego da su se umiješali drugi.

Više o temi

UČENICI NISU IZOLOVANI
Učiteljica u banjalučkoj školi pozitivna na koronu
NA VRH

Komentari