OBJAVLJENI DIJELOVI KNJIGE

Tramp priznao da je lagao da korona nije opasna

I sad je hoću umanjiti jer ne želim dizati paniku, rekao je Tramp

Tramp se našao na meti oštrih kritika svojih protivnika. AGENCIJE

Avaz.ba

9.9.2020

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) otvoreno je rekao da je htio umanjiti prijetnju covida-19 priznajući istovremeno da je koronavirus opasan, pokazuje nova knjiga novinara Boba Vudvorda (Woodward).

Osam sedmica prije predsjedničkih izbora, objavljivanje dijelova ove knjige koju je uredio poznati novinar koji je razotkrio aferu "Watergate", potaknulo je oštru reakciju demokratskog kandidata Džoa Bajdena (Joe Biden) koji je upozorio da je to bila "izdaja" američkog naroda.

Zbog svog upravljanja pandemijom koja je u Sjedinjenim Državama pokosila više od 189.000 ljudi, Tramp se našao na meti oštrih kritika svojih protivnika, ali i naučnika i nekih republikanskih zastupnika.

Optužuju ga da je slao proturječne i nejasne poruke, ali i da nije pokazao suosjećanje zbog posljedica koje je prouzročio taj virus. U nizu anketa velika većina Amerikanaca oštro je osudila njegove postupke na tom polju.

- Uvijek sam je htio umanjiti - rekao je predsjednik u telefonskom razgovoru s Vudvordom 19. marta, koji se prenosi u toj knjizi pod nazivom "Bijes".

- I sad je hoću umanjiti jer ne želim dizati paniku - dodao je.

Nekoliko sedmica ranije, 7. februara, istom novinaru je rekao da je covid-19 "ubojita stvar".

Knjiga koja treba izaći 15. septembra, oslanja se na 18 razgovora s Vudvordom između decembra 2019. i jula 2020. snimljenih uz pristanak Trampa, javlja Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.