NOVE ANKETE

Bajden vodi pred Trampom za 12 posto

Anketa provedena između 3. i 8. septembra pokazala je da će 52 posto onih koji će vjerojatno izaći na izbore podržati Bidena, dok će 40 posto podržati aktualnog predsjednik

Džo Bajden. Arhiv

Avaz.ba/Hina

10.9.2020

Demokratski kandidat za američkog predsjednika Džo Bajden(Joe Biden) vodi pred republikancem Donaldom Trampom (Trump) za 12 postotnih bodova, pokazala je anketa "Reutersa" i "Ipsosa".

Anketa provedena između 3. i 8. septembra pokazala je da će 52 posto onih koji će vjerojatno izaći na izbore podržati Bidena, dok će 40 posto podržati aktualnog predsjednika, prenosi Hina.

Anketa je provedena na internetu diljem SAD-a, na 823 izglednih glasača - 390 onih koji se identificiraju kao demokrati i 351 koji se identificira kao republikanac. Tri posto ispitanika podržat će trećeg kandidata, a samo 5 posto još nije donijelo odluku, dva mjeseca uoči izbora 3. studenog koje su obojica kandidata proglasili "najvažnijima u američkoj povijesti".

Anketa je pokazala da je broj glasača koji se još nisu odlučili za kandidata dviju velikih stranaka dvostruko manji nego na prošlim izborima, 2016. godine.

Čak i ako stanu iza Trampa, republikanac će i dalje dobiti manje glasova od Bidena, pokazalo je istraživanje.

No Tramp i dalje može pobijediti na izborima, čak i ako dobije manje glasova od svog protukandidata, kao na prošlim izborima gdje je njegova protukandidatkinja Hilari Klinton (Hillary Clinton) odnijela više glasova.

Pobjednika američkih izbora ne odlučuje ukupan broj glasova na razini cijelog SAD-a, nego izborni koledž koji se temelji na broju glasova po saveznim državama.

Klinton je na izborima 2016. na razini cijele zemlje dobila 3 miliona glasova više od Trampa, no on je ipak odnio pobjedu.

Anketa, prva koju su Reuters i Ipsos ove godine proveli među izglednim glasačima, pokazala je da je glavni motiv za izlazak na birališta pandemija koronavirusa koja je u SAD-u odnijela više od 186 hiljada života i izbrisala nekoliko miliona radnih mjesta, kao i povjerenje u vlast.

Oko 28 posto birača reklo je da je na njihovu odluku utjecalo mišljenje o sposobnosti kandidata za upravljanje pandemijom, a 23 posto vraćanje povjerenja u vlast.

Njih 19 posto važnost stavlja na sposobnost vraćanja ekonomije na noge, a 14 posto želi kandidata koji se može bolje suprotstaviti kriminalu.

Oko 51 posto ispitanika smatra da bi Biden bolje vodio odgovor na virus u odnosu na Trumpovih 38 posto, no republikanac je viđen kao kandidat koji je snažniji po pitanju kriminala i građanskih nemira, s 45 posto u odnosu na Bidenovih 40 posto.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.