FORENZIČKA ISPITIVANJA

Slovenija: Kod Brežica ekshumirana masovna grobnica

O kolikom se broju žrtava radi, to će se znati nakon završetka ekshumacije

Kod Brežica ekshumirana masovna grobnica. Arhiv

Avaz.ba / Fena

10.9.2020

Slovensko vladino povjerenstvo za pitanja masovnih egzekucija nakon Drugog svjetskog rata predstavilo je u četvrtak rezultate istraživanja masovne grobnice u mjestu Mostec kod Brežica.

U nekadašnjem protutenkovskom rovu, na terenu na kojemu su provedena forenzička ispitivanja s obzirom da će se uskoro naći pod vodom zbog gradnje akumulacije u okviru hidrocentrale Brežice, otkopani su od 25. avgusta do sada posmrtni ostaci barem 139 ljudi, kazao je novinarima Uroš Košir koji je vodio ekipu što je provela ekshumaciju.

O kolikom se broju žrtava radi, to će se znati nakon završetka ekshumacije i provedene antropološke analize, dodao je.

Pretpostavlja se da su većinom strijeljani pripadnici tzv. poraženih vojski, ali ima i ostataka civila i žena, kažu slovenski forenzičari. Žrtve su bile slovenskog, hrvatskog i njemačkog podrijekla, skoro svi su ubijeni bez obuće i većine odjeće, a većina kustura ima primjetne znakove na kostima ruku koje svjedoče da su prilikom egzekucije bili vezani žicom s rukama otraga, kazao je Košir, dodavši da mjesto stradanja sugerira kako je većina ubijenih ustrijeljena na rubu rova ili kad su u njega pali. 

Kriminalist Pavel Jamnik koji se po nalogu vlade niz godina bavi pitanjem poratnih masovnih grobnica, kazao je da je grobnica Mostecu jedna prvih masovnih grobnica za koje se saznalo nakon što se o tome smjelo javno govoriti, da je o njoj još 1995. godine bilo obaviješteno državno odvjetništvo.

Predsjednik vladinog povjerenstva za masovne grobnice, historičar Jože Dežman, kazao je da takve grobnice omogućuju da se preko arheologije upoznamo s trenutkom smrti žrtava, prenosi Hina. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.