WHO TVRDI

Koronavirus mogao bi da bude pod kontrolom za dvije godine

Danas se obilježava šest mjeseci kako je WHO proglasila pandemiju, iako je u početku ta organizacija pojavu koronavirusa smatrala pandemijom sa nekoliko žarišta

Države treba da se fokusiraju na četiti prioriteta. Ilustracija

Avaz.ba

11.9.2020

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne zna kada će pandemija koronavirusa biti završena, ali pretpostavlja da će bolest biti stavljena pod kontrolu u roku od dvije godine, saopćila je preš služba te organizacije. 

Danas se obilježava šest mjeseci kako je WHO proglasila pandemiju, iako je u početku ta organizacija pojavu koronavirusa smatrala pandemijom sa nekoliko žarišta.

- Sa ove tačke gledišta ne možemo da kažemo kada će pandemija biti završena, ali je moguće uz globalne napore i modernu tehnologiju da će biti stavljena pod kontrolu za par godina - navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, države bi trebalo da se fokusiraju na četiri prioriteta - sprečavanje pojačavanja virusa, osnaživanje ljudi da se zaštite, osnove javnog zdravlja i zaštitu ranjivih, uključujući starije i ljude sa posebnim potrebama. 

WHO smatra i da je šest mjeseci od proglašenja pandemije, virus uglavnom ostao zarazan na isti način. 

- Ljudski virusi mogu da napreduju, da postaju manje ili više patogeni. Na osnovu trenutne evidencije više od 80 hiljada genomskih uzoraka ustanovljeno je da se prenosivost i težina virusa nisu promijenili - naveli su iz WHO.

Kako se dodaje iako je kovid-19 novi virus, već sada se zna dosta o njemu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.