AMAZON

Ekspert vlade Brazila za amazonska plemena ubijen otrovnom strijelom

Zaurlao je, iščupao strijelu iz prsa, potrčao 50 metara i beživotno pao

Amazonsko pleme. Ilustracija

Avaz.ba

11.9.2020

Službenik vlade Brazila i vodeći ekspert za amazonska plemena ubijen je strelom nakon što se približio plemenu koje je želeo da zaštititi, javlja Rojters.

Rieli Franciskato (56) proveo je cijelu karijeru kao službenik u državnoj agenciji za plemenske zajednice Funai, gdje je radio na uspostavljanju rezervata koji bi zaštitili plemena koja nemaju dodira sa spoljašnjim svetom.

Ove srijede, kada se približio plemenskoj zajednici koja živi pored rezervata Uru Eu Wau Wau na granici s Bolivijom, pogođen je otrovnom strelom.

- Zaurlao je, iščupao strijelu iz prsa, potrčao 50 metara i beživotno pao, rekao je policajac koji je pratio ekspediciju u audio-snimku objavljenom na društvenim mrežama.


Nevladina organizacija Kaninde, kojoj je Franciskato osamdesetih godina bio jedan od saosnivača, poručila je kako plemenske zajednice ne razlikuju prijatelje od neprijatelja u spoljnom svetu.

Njegova smrt dolazi u trenutku kada su indigene zajednice u Brazilu posebno ugrožene zbog ilegalnih drvosječa i rudara zlata koji su ohrabreni politikama desničarskog predsjednika Brazila Žaira Bolsonara, čiji je cilj razvoj Amazonije i smanjenje rezervata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.