TROVANJE NAVALJNOG

Žestok sukob Moskve i zapadnih zemalja na zasjedanju Vijeća sigurnosti UN-a

Predstavnik Moskve tražio je dokaze da je novičok upotrebljen protiv kritičara Kremlj

Vijeće sigurnosti UN-a. Arhiv

Avaz.ba/Tanjug

11.9.2020

Rusija se sukobila sa Njemačkom i pet njenih zapadnih saveznika na mjesečnom zasjedanju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija u vezi sa trovanjem opozicionog aktiviste Alekseja Navaljnog.

Predstavnik Moskve tražio je dokaze da je novičok upotrebljen protiv kritičara Kremlja, dok je ambasador Njemačke saopštio da su nalazi predati međunarodnoj agenciji za hemijsko oružje, prenosi AP.

Sukob između Rusije i Njemačke dogodio se na mjesečnom zasjedanju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, na kojem su učestvovali i ambasadori Sjedinjenih Država, Belgije, Velike Britanije, Estonije i Francuske, koji su izrazili zabrinutost zbog tvrdnji Berlina da je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni žrtva napada hemijskim oružjem.

Ambasador Velike Britanije Džonatan Alen je rekao da sličan nervni otrov upotrebljen na jugu Engleske 2018. godine protiv ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove ćerke.

On je istakao da Velika Britanija podržava otkrića Berlina o trovanju Navaljnog i pozvala Rusiju da sprovede sveobuhvatnu i transparentnu istragu u vezi sa ovim slučajem i da podrži Konvenciju o hemijskom oružju.

Zamjenik američkog ambasadora pri UN osudio je trovanje Navaljnog i pozvao Rusiju da dovede pred lice pravde osobe odgovorne za ovaj incident.

Ruski ambasador pri UN Vasilj Nebenzia je Savjetu bezbjednosti saopštio da je Rusija strana koja je najviše zainteresovana da otkrije šta se dogodilo Navaljnom i da Moskva želi da Njemačka podijeli dokaze do kojih je došla.

On je rekao da ruski doktori koji su spasili njegov život nisi otkrili prisustvo otrova.

Njemački ministar odbrane je rekao da su dokazi o trovanju predati Organizaciji za zabranu hemijskog oružja u Hagu, koja se stara o implementaciji Konvencije o hemijskom oružju.

Ambasador Njemačke pri UN Kristof Hojsgen je otpužio Rusiju da pokušava da skrene pažnju sa incidenta i da to nije pitanje koje se tiče Njemačke i Rusije, već "pitanje međunarodne zabrinutosti" u vezi sa upotrebom hemijskog oružja.

Ruski ambasador je istakao da ovo pitanje jeste pitanje odnosa između Njemačke i Rusije, a ne međunarodno pitanje.

On je napomenuo da će, ukoliko ne pruži na uvid podatke o slučaju u vezi sa Navaljnim, Moskva smatrati da Njemačka odbija da se utvrdi istina u istrazi.

Takav potez smatraće se provokacijom protiv Rusije, koja će definitivno narušiti rusko-njemačke odnose i međunarodne odnose u cjelini, rekao je Nebenzia.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.