AUSTRIJA

Blimel: Britanija treba odlučiti da li će pregovore shvatiti ozbiljno

Austrijski ministar finansija

Gernot Blimel. AGENCIJE

Avaz.ba / FENA

11.9.2020

Ćorsokak u pregovorima o budućim britanskim odnosima s Evropskom unijom podsjetnik je na situaciju od prije dvije godine kada su dvije strane bile blokirane u svojim razgovorima zbog odredbi britanskog napuštanja bloka, izjavio je u petak austrijski ministar finansija Gernot Blimel (Bluemel). 

Govoreći uoči sastanka ministara finansija članica EU, Blimel je kazao da je na Britaniji da odluči o svom stavu prema razgovorima nakon što je vlada u Londonu predložila zakonodavstvo koje izgleda zanemaruje aspekte prethodnog sporazuma o razdruživanju.

- U nekom momentu, Britanci će morati odlučiti da li žele da ovo (pregovore) shvate ozbiljno – izjavio je austrijski ministar, prenosi Reuters.

Ministri ekonomije i finansija EU u petak će se razmatrati ekonomske posljedice pandemije koronavirusa. Njemački ministar finansija Olaf Šolc (Scholz) pozvao je na neformalni sastanak u Berlin u sklopu njemačkog predsjedništva Vijećem EU svoje kolege. Tema je provedba plana ekonomskog oporavka EU vrijednog 750 milijardi eura.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.