ZASTUPNICA

Zovko imenovana izvjestiteljicom za produženje statusa evropskih prijestolnica kulture

Nakon imenovanja, Zovko je ukazala je na značaj ovog Izvještaja za gradove Rijeku i Golvej

Željana Zovko, zastupnica u Evropskom parlamentu. Arhiv

Avaz.ba

11.9.2020

Zastupnica u Evropskom parlamentu Željana Zovko imenovana je izvjestiteljicom za revidiranje Djelovanja Unije za evropske prijestolnice kulture za razdoblje 2020. – 2033. 

Zovko će kao članica Odbora za kulturu i obrazovanje raditi na izradi i koordiniranju Izvještaja na temelju prijedloga Komisije.

Nakon imenovanja, Zovko je ukazala je na značaj ovog Izvještaja za gradove Rijeku i Golvej.

- Slavljenjem evropske kulturološke raznolikosti i promicanjem tradicije i kulturne baštine, djelovanje za evropske prijestolnice kulture lokalnim kreativnim projektima otvara pozornicu s brojnim mogućnostima – izjavila je Zovko.

Dodala je da su mnogi planirani događaji otkazani ili odgođeni, a organizatori nisu mogli kapitalizirati pripremne aktivnosti.

- Prijedlog je Evropske komisije da se status Rijeke i Golveja kao evropskih prijestolnica kulture produži do kraja aprila 2020. Ovim ću Izvještajem pozvati Evropsku uniju da osigura potrebnu finansijsku pomoć i tako preuzme dio tereta u ovim teškim vremenima. Na ovaj način Hrvatska i Irska će dobiti još jednu šansu da svijetu pokažu svoju kulturnu baštinu – zaključila je Zovko. 

Prijedlogom je predviđeno da se evropske prijestolnice kulture, nominirane za 2021. godinu, pomaknu na 2023. godinu. S obzirom na to da u razdoblju od januara ove godine nije bilo moguće provesti sve ideje u potpunosti kako je planirano, gradovi će ovom mjerom dobiti još jednu priliku da svoje ideje provedu u djelo u boljim okolnostima, koje će, nadamo se, nastupiti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.