LEZBOS

Protest hiljada migranata i izbjeglica nakon što je izgorio grčki izbjeglički kamp

Više od 12.000 migranata, koji su živjeli u i oko Morie, treću noć spavali su na otvorenom, postavljajući improvizovana skloništa uz cestu

Maloljetnici bez pratnje prebačeni su u srijedu na grčko kopno. Anadolija

A. Č. / Avaz.ba

11.9.2020

Hiljade izbjeglica i migranata koji su ostali bez skloništa na grčkom ostrvu Lezbosu, nakon što su požari uništili izbjeglički kamp "Mor

ia", protestirali su danas na putu do glavnog grada na ostrvu, tražeći da im se dozvoli da odu, prenosi Anadolija. 

Neki su držali natpise moleći za pomoć Njemačku, omiljeno odredište mnogih koji u Grčku stižu s obližnje turske obale. 

Grčki zvaničnici naveli su da su požar u utorak i srijedu namjerno podmetnuli neki stanovnici kampa bijesni zbog naredbi o izolaciji izdatih kako bi se spriječilo širenje koronavirusa nakon što je utvrđeno da je zaraženo 35 migranata.

Rekli su da nikome u kampu, osim 406 djece bez pratnje, neće biti dozvoljeno da napusti ostrvo. Maloljetnici bez pratnje prebačeni su u srijedu na grčko kopno.

Premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je da grčke vlasti djeluju brzo i rade na omogućavanju privremenog objekta kako bi zaštitili migranti koji su ostali bez krova nad glavom.

Više od 12.000 migranata, koji su živjeli u i oko Morie, treću noć spavali su na otvorenom, postavljajući improvizovana skloništa uz cestu.

Hiljade izbjeglica i migranata ostali su bez skloništa na grčkom ostrvu Lezbosu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Agencija za izbjeglice Ujedinjenih nacija navela je da pandemija pogoršava "ionako očajnu situaciju".

- UNHCR je savjetovao svima onima koji su ranije boravili u kampu da ograniče kretanje dok se ne pronađu privremena rješenja - navodi se.

Nakon požara koji su izbili prije tri dana u izbjegličkom kampu Moria, na grčkom otoku Lezbos, jučer se vatrena stihija pojavila na tri tačke. 

Na teren su poslani pripadnici policije i vatrogasnih jedinica, a policija je u blizini kampa postavila barikade kako bi spriječila migrante u namjeri da hodaju prema centru grada.

U kampu Moria bilo je smješteno oko 12.500 migranata, a od prošle sedmice potvrđeno je najmanje 35 slučajeva zaraze koronavirusom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.