TRAMP POTVRDIO

Bahrein uspostavlja diplomatske odnose sa Izraelom

Ranije su diplomatske odnose sa Izraelom uspostavili i Ujedinjeni Arapski Emirati

Donald Tramp. Agencije

Avaz.ba

11.9.2020

Bahrein i Izrael su se dogovorili da uspostave diplomatske odnose, saopštio je američki predsjednik Donald Tramp (Trump).

- Još jedan historijski uspjeh danas! Naša dva prijatelja, Izrael i Kraljevina Bahrein, dogovorili su se o potpisivanju mirovnog sporazuma – druga arapska država koja je zaključila mir sa Izraelom za 30 dana! - napisao je Tramp na Twitteru.


U drugom tweetu Tramp je objavio zajedničko saopštenje SAD, Bahreina i Izraela u kojem se na dvije stranice potvrđuje spremnost da se uspostave „puni diplomatski odnosi“.

Sporazum o normalizaciji veza Bahreina sa Izraelom označava “novu eru mira”, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu nakon što je američki predsjednik najavio novi sporazum.

- Dugi niz godina ulagali smo u mir, a sada će mir ulagati u nas, donijet će zaista velike investicije u izraelsku ekonomiju – i to je veoma važno - rekao je Netanjahu u video izjavi, prenosi Reuters.

Osim toga, navodi se da će Bahrein učestvovati na ceremoniji potpisivanja sporazuma između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata 15. septembra u Bijeloj kući.

Ranije su diplomatske odnose sa Izraelom uspostavili i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.