NEREDI U KOLUMBIJI

U protestima deset poginulih, više od 400 povrijeđenih

Na desetine gradskih autobusa našlo se na meti vandala, od kojih je 13 zapaljeno, a tokom nemira je oštećeno 60 policijskih stanica

Dvodnevni protesti u Kolumbiji. Agencije

Avaz.ba

12.9.2020

Najmanje deset osoba je poginulo, a više od 400 povrijeđeno tokom dvodnevnih protesta u Kolumbiji, koji su izbili zbog smrti Havijera Ordoneza u policijskom pritvoru, saopćeno je u Bogoti. 

Nasilje koje potresa Bogotu nakon smrti Ordoneza nastavljeno je i tokom druge noći manjih protesta i sukoba sa policijom. Prema navodima Ministarstva odbrane, deset osoba je poginulo, dok je 209 civila i 194 policajaca povrijeđeno. Na desetine gradskih autobusa našlo se na meti vandala, od kojih je 13 zapaljeno, a tokom nemira je oštećeno 60 policijskih stanica.

Kolumbijski ministar odbrane Karlos Truhiljo Holmes izvinio se u ime policije za sve nezakonite radnje, koje su počinjene tokom zadržavanja Ordoneza u pritvoru u srijedu. On je dodao da je naloženo disciplinsko saslušanje kako bi se utvrdilo da li su policajci počinili ubistvo i zloupotrijebili svoja ovlašćenja. Sedam policajaca je suspendovano dok traje istraga, prenijele su agencije.

Protesti u Kolumbiji su izbili nakon što se na društvenim mrežama pojavio video snimak na kojem je prikazano kako su policajci više puta upotrijebili elektrošoker na Havijeru Ordonezu (46), koji je kasnije preminuo u bolnici. Na snimku se vidi kako Ordonez leži na zemlji i moli policajce da prestanu sa upotrebom elektrošokera.

Policija tvrdi da je Ordonez pio na ulici sa prijateljima, kršeći mjere socijalnog distranciranja, kada je odveden u policijsku stanicu u zapadnom dijelu Bogote.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.