AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Majkl Pompeo stiže na Kipar

Pompeo je istakao da mu je američki predsjednik Donald Tramp rekao da pomorski sporovi moraju biti riješeni mirno i diplomatski

Majkl Pompeo. Agencije

Avaz.ba

12.9.2020

Američki državni sekretar Majkl Pompeo otputovat će danas na Kipar radi posredovanja u postizanju mirnog rješenja tenzija na istoku Sredozemnog mora, saopćeno je iz Stejt departmenta.

Pompeo je pozvao Tursku da povuče svoje brodove, te napomenuo da se spor između Grčke, Kipra i Turske mora "riješiti na diplomatski i miran način". 

- Stvari koje se dešavaju na istoku Mediterana su važne i želim da imam šansu da razgovaram sa liderima Kipra o njihovom mišljenju, ciljevima, o tome šta oni žele da učine - naglasio je Pompeo.

Pompeo je istakao da mu je američki predsjednik Donald Tramp rekao da pomorski sporovi moraju biti riješeni mirno i diplomatski.

U odnosima Atine i Ankare, koji su saveznici iz NATO-a, postoje žestoke nesuglasice o pravu na resurse u istočnom dijelu Sredozemnog mora, zasnovane na oprečnim stavovima u vezi sa obimom kontinentalnih površina u vodama gdje su, uglavnom grčka ostrva 


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.