ŠPANIJA

Na Kanarima zaplijenjena tona kokaina "Balkanskog kartela", vrijednost veća od 40 miliona eura

Kokain bio namijenjen evropskom, španjolskom i hrvatskom ilegalnom narko tržištu

Pronađeno ukupno 980 paketa sa oko 980 kilograma kokaina visoke čistoće. MUP HR

Avaz.ba / FENA

12.9.2020

U akciji kodnog naziva Falkuša, temeljem inicijative hrvatske policije, na Kanarskom otočju zaplijenjena je gotovo tona kokaina, u uličnoj prodaji vrijednog preko 40 miliona eura, izvijestilo je u subotu Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) Republike Hrvatske. 

Policija je izvijestila da je u okviru svojih aktivnosti prikupila inicijalna saznanja o prekoatlanskom krijumčarenju većih količina kokaina u koje su, kao pripadnici tzv. Balkanskog kartela, aktivno uključeni hrvatski državljani.

S obzirom na takva saznanja, početkom ove godine službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, uz pomoć splitske i šibenske policije, pokrenuli su kriminalističko istraživanje kodnog naziva Falkuša.

Zbog izraženog međunarodnog karaktera kriminalnih aktivnosti već u početnoj fazi, hrvatska policija pokrenula je trilateralnu suradnja sa španjolskom Civilnom stražom te francuskom carinom. Pored navedenih agencija, akciju su podržali Europol, DEA (Drug Enforcement Administration – Ured u Zagrebu), britanska NCA (National Crime Agency), nizozemska nacionalna policija te policija Bosne i Hercegovine, prenosi Hina.

U MUP-u ističu da je istraživanje usmjereno prema kriminalnoj ćeliji unutar tzv. "Balkanskog kartela" koja se specijalizirala za pružanje "usluga" krijumčarenja droge jedrilicama i jahtama. Tu kriminalnu ćeliju čine najmanje trojica hrvatskih državljana koje je kartel "regrutirao" za prekooceansko krijumčarenje kokaina jedrilicom za prekooceansku plovidbu. Jedrilica je registrirana Hrvatskoj i plovila je pod hrvatskom zastavom.

Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su navedeni hrvatski državljani s jedrilicom otplovili iz Šibenika početkom 2020. da bi krajem kolovoza ove godine zaplovili afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskog otočja, Kraljevine Španjolske, južno, prema obalama zapadne Afrike, gdje su tamošnje organizirane kriminalne skupine, koje je angažirao kartel, na hrvatsku jedrilicu ukrcale kokain.

- Koordiniranom akcijom, specijalni tim španjolske Civilne zaštite je u jutarnjim satima 8. septembra, u međunarodnim vodama, uz prethodno odobrenje nadležnih tijela Republike Hrvatske, presreo hrvatsku jedrilicu, čiju posadu su činila trojica hrvatskih državljana. Nakon pregleda zbog sumnje na krijumčarenje droga, jedrilica je dotegljena u nacionalne vode Kanarskog otočja.

Pretragom jedrilice na Kanarskom otočju, pronađeno je ukupno 980 paketa sa oko 980 kilograma kokaina visoke čistoće - izvijestio je MUP.

Prema procjenama španjolske policije, ulična vrijednosti zaplijenjenog kokaina je veća od 40 miliona eura. Prema do sada prikupljenim saznanjima kokain je bio namijenjen evropskom, španjolskom i hrvatskom ilegalnom narko tržištu.

Koordinirano s uhićenjem i pretragom jedrilice na Kanarima, hrvatski policajci su 11. septembra na šibensko-kninskom području pretražili više doma i drugih prostora kod više osoba povezanih sa uhićenicima i tom prilikom oduzeli više računala, mobitela i drugih predmeta.

Kriminalističko istraživanje ovog slučaja međunarodnog krijumčarenja kokaina morskim putem se nastavlja, a s ciljem rasvjetljavanja svih okolnosti, kažu u MUP-u.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.