OŠTRIJE MJERE

Kurz: Austrija se suočava s početkom drugog vala infekcije koronavirusom

Austrija je u petak zabilježila 859 novih slučajeva COVID-19, što je najveća dnevna brojka od kraja marta

Kurz: Situacija u Beču posebno dramatična. Arhiv

Avaz.ba

13.9.2020

Austrijski kancelar Sebastijan Kurz (Sebastian) kazao je da se njegova zemlja suočava s početkom drugog vala infekcije koronavirusom. Stoga je apelirao na građane da se pridržavaju novih pooštrenih mjera kako bi se smanjio broj oboljelih.  Kurz je u petak objavio da će Vlada ponovno uvesti mjere poput obaveze nošenja maski u trgovinama kako bi zaustavila porast novih infekcija. 

Austrija je u petak zabilježila 859 novih slučajeva COVID-19, što je najveća dnevna brojka od kraja marta.  Kancelar je danas dodatno pojačao retoriku. U pisanoj izjavi za Austrijsku novinsku agenciju rekao je da je ovo što trenutno doživljavamo početak je drugog vala, prenosi Anadolija.  

Dodao je da je situacija u Beču “posebno dramatična“, jer je u glavnom gradu zabilježeno oko polovine novih slučajeva.  Kurz je istakao da će Austrija uskoro dostići granicu od 1.000 slučajeva dnevno te je pozvao Austrijance da smanje socijalne kontakte, nose maske i drže distancu. Istakao je da se predviđa “teška jesen i zima“, ali i iznio svoju procjenu da bi se situacija trebala uglavnom vratiti u normalne tokove do sljedećeg ljeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.