ZBOG PANDEMIJE

Mnogi bordeli proglasili stečaj, prostitutke na rubu egzistencije

Posebno su bile pogođene prostitutke iz istočne Evrope

Mnogi bordeli su zatvorili vrata. AFP

Avaz.ba

14.9.2020

Korona kriza je prostituciju pogodila najteže. Prostitutke više od pola godine nisu smjele raditi, a mnogi bordeli prijavili su stečaj. 

Sada u nekim dijelovima Njemačke posao u crvenim četvrtima ide dalje.

Predsjednica Njemačkog saveza radnica u seksualnim uslužnim djelatnostima Stefani Kle (Stephanie Klee) je još uvijek jako ljuta. I to na političare koji su ovoj branši tokom korona krize zabranili rad. 

- Politika se ružno ponijela prema nama. Šta se događa s prostitutkama, to ne zanima nikog. Pritom nismo ništa manje važni nego recimo frizeri - kaže ova odlučna 58-godišnjakinja u razgovoru za "Deutsche Welle".


Ugrožena socijalna egzistencija

Posebno su bile pogođene prostitutke iz istočne Evrope.

- Mnoge nisu znale kako će napuniti frižider sljedeći dan, većina njih je bez finansijske rezerve, mnoge su ovdje plaćale porez a za vrijeme lockdowna su otišle kućama pa nisu primale socijalnu pomoć - kaže Kle.

Sada je upravni sud ukinuo zabranu seksualnih uslužnih djelatnosti u najmnogoljudnijoj njemačkoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. I u mnogim drugim njemačkim saveznim pokrajinama bordeli smiju ponovno otvoriti vrata.

Za mnoge je ukidanje zabrane došlo prekasno. Mnogi bordeli, među njima i "Paša" u Kelnu, koji je slovio kao najveća ustanova takve vrste u Evropi, su zatvorili vrata.


Korona iziskuje kreativnost

Više od pitanja kako trenutno funkcioniše rad u ovoj branši, Stefani Kle i njene kolegice zanima kako bi to moglo izgledati u budućnosti s koronavirusom, maskama, pravilom razmaka...

- Već će nam nešto pasti na pamet, bit ćemo kreativni. Možda se vratimo metodama koje smo zaboravili ili potisnuli - kaže uz smiješak Kle ne precizirajući na šta konkretno misli.

Da će prostitucija opstati i da je ovu branšu nemoguće ukinuti, kako to traže neke humanitarne organizacije, smatra i Ane Rozenbah (Anne Rossenbach) iz socijalne službe kelnskog Caritasa.

Grad na Rajni se može pohvaliti naprednim projektima kada je u pitanju zbrinjavanje prostitutki i stvaranje boljih uvjeta za njihov rad. Za one koje žele napustiti „najstarije zanimanje na svijetu", grad nudi nekoliko programa. 

Ciljani programi za početak novog života

- Mi ne smijemo one koje žele istupiti iz svog dosadašnjeg posla odmah strpati u neki socijalni program. Tu su razne sudbine, neke od njih su prekinule studij ili školovanje prije nekoliko godina i mi moramo gledati kako da iskoristimo ta iskustva - kaže Rozenbah.

Ona je 1999. radila na novom zakonu koji je legalizirao i regulirao prostituciju u Njemačkoj, zakon koji je poboljšao situaciju žena na terenu.

Danas se organizacije za zaštitu prostitutki bore s drugim problemima. Mnoge žene i djevojke dolaze iz novih EU zemalja poput Rumunije i Bugarske.

- Mi se moramo boriti protiv siromaštva u tim zemljama. A ovdje u Njemačkoj zdravstvenim uredima moramo pomoći kako ne bi bili samo uspješni u borbi protiv širenja koronavirusa nego i u zaštiti prostitutki - zaključuje Rozenbah.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.