RUSKI OPOZICIONI LIDER

Laboratorije u Francuskoj i Švedskoj potvrdile da je Navaljni otrovan

Navaljni je držan u indukovanoj komi više od sedmicu dana i liječen protivotrovom

Aleksej Navaljni. Agencije

Avaz.ba

14.9.2020

Njemačka vlada saopštila je danas da su specijalističke laboratorije u Francuskoj i Švedskoj potvrdile da je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni otrovan nervnim agensom novičok iz sovjetskog vremena.

Portparol njemačke vlade Štefan Zajbert (Steffen Seibert) rekao je danas da je Organizacija za zabranu hemijskog oružja također dobila uzorke uzete od Navaljnog i da poduzima korake da ih testira u svojim referentnim laboratorijama.

Navaljnom je pozlilo u Rusiji na domaćem letu, 20. avgusta, kada je avion prinudno prizemljen da bi opozicionar bio primljen u bolnicu u Sibiru. Odatle je dva dana kasnije prebačen u Njemačku gdje se od tada liječi.

Berlin traži od Rusije da ispita taj slučaj. Zajbert je i danas ponovio zahtjev Njemačke da Rusija da objašnjenje za to što se desilo opozicionaru.

Kremlj je demantovao bilo kakvu zvaničnu umiješanost u taj slučaj optužujući Zapad da pokušava ocrniti Moskvu. Kremlj optužuje Njemačku da odugovlači saradnju s ruskim zahtjevima da im pomogne u istrazi i da odbija poslati im uzorke nalaza o trovanju iz njemačkih laboratorija.

Navaljni je držan u indukovanoj komi više od sedmicu dana i liječen protivotrovom prije nego što su bolnički zvaničnici prije sedmicu dana rekli da mu se stanje dovoljno poboljšalo da mogu da ga izvedu iz kome. Ne zna se kad će berlinska bolnica Šarite izdati novi izvještaj o njegovom stanju.

Rusija je ranije navela da ruski ljekari nisu našli tragove otrova na uzorcima Navaljnog i traže od njemačkih vlasti da im dostave sve njihove nalaze i uzete uzorke da oni provjere.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.