NAPETI ODNOSI

EU odbila ultimatum Velike Britanije, sprema se "Brexit" bez dogovora

Velika Britanija je odbila ultimatum da odustane od planova za poništavanje ključnih elemenata potpisanog Sporazuma o napuštanju Unije

EU i Velika Britanija. Ilustracija

Avaz.ba

14.9.2020

Evropska unija pojačava svoje pripreme za "Brexit bez dogovora".

Do toga je došlo nakon što je Velika Britanija odbila ultimatum da odustane od planova za poništavanje ključnih elemenata potpisanog Sporazuma o napuštanju Unije. 

Brisel je upozorio da će Veliku Britaniju izvesti na sud ako krene dalje sa kontroverznim nacrtom zakona za koji kaže da će dovesti u opasnost mirovni sporazum u Sjevernoj Irskoj, prenosi "Euro News".

Glasanje o spornom nacrtu zakona održava se danas u Britanskom parlamentu.

Kako prenosi britanski "Express", nacrt zakona je osudilo nekoliko poslanika, uključujući pet bivših premijera, ali još nije održano ključno glasanje.

Vlada tvrdi da će nacrt zakona osigurati da će “biti u stanju da ispuni svoju obavezu da zaštiti mir u Sjevernoj Irskoj i Belfastu, kao i da ojača i održi unutrašnje tržište Velike Britanije".

Ipak, EU to osporava.

Evropska unija je nakon hitnih razgovora sa Ujedinjenim Kraljevstvom u četvrtak rekla da "Sporazum o povlačenju sadrži brojne mehanizme i pravne načine za rješavanje kršenja zakonskih obaveza sadržanih u tekstu, a EU neće biti stidljiva u korišctenju istih".

Velika Britanija ima rok do kraja mjeseca da povuče kontroverzne mjere iz svog nacrta zakona, navela je Evropska komisija.

London je ostao pri svojim stavovima u izjavi objavljenoj otprilike u isto vrijeme.

- Utvrđeno je načelo međunarodnog prava da je država dužna da svoje ugovorne obaveze izvršava u dobroj namjeri, rekla je vlada Velike Britanije.

Vanredni sastanak održan je dan nakon što je britanska vlada predstavila nacrt zakona o unutrašnjem tržištu koji bi mu omogućio da izmijeni dijelove sporazuma o povlačenju koji je premijer Boris Džonson (Johnson) dogovorio sa blokom i koji je stupio na snagu 1. februara nakon zvaničnog odlaska Velike Britanije iz EU.

- EU ne prihvata argument da je cilj nacrta zakona da zaštiti Sporazum iz Belfasta. U stvari, smatramo da Velika Britanija čini suprotno, navodi se u izjavi.

Prema protokolu o Irskoj / Severnoj Irskoj koji je uključen u Sporazum o napuštanju EU u planu je da Velika Britanija nastavi da primjenjuje carinska pravila EU nakon završetka prelaznog perioda kako bi se izbjegle kontrole na granici sa Republikom Irskom, članicom EU.

To znači da će dolaziti do provjere određene robe koja putuje između Sjeverne Irske i Velike Britanije, što će, prema britanskoj vladi, rezultirati granicom u Irskom moru. 

Prelazni rok ističe 31. decembra ove godine.

Prema Čarlsu Grantu (Charles Grant), direktoru istraživačkog Centra za evropske reforme, nacrt zakona britanske vlade, ako ga parlament usvoji, imao bi nekoliko posljedica. To uključuje rasplamsavanje nasilja na irskom ostrvu, povećanu podršku škotskoj nezavisnosti i gubitak legitimiteta na globalnoj sceni u pogledu poštovanja međunarodnog prava, piše "Juronjuz".

Također, predviđa da će se odnosi Londona i sa Briselom i sa Vašingtonom zaoštriti. 

Liderka Demokratske stranke u Predstavničkom domu u SAD Nensi Pelosi rekla je da je Sporazum iz Belfasta "vrlo važan prioritet nama, demokratama i republikancima, Predstavničkom domu i Senatu".

Ova vijest dolazi praktično usred noći... da je Velika Britanija odlučila da potkopa Sporazume iz Belfasta. O čemu su razmišljali? Šta god da je, nadam se da ne razmišljaju da će trgovinski sporazum Velika Britanija – SAD da nadoknadi ono što bi mogli da izgube. 

Pregovori o budućem trgovinskom sporazumu između Velike Britanije i EU gotovo su zastali posljednjih mjeseci, za šta obje strane krivile jedna drugu.

Osma runda pregovora o Brexitu između glavnog pregovarača Evropske unije o Brexitu Mišela Barnijea i britanskog predstavnika Dejvida Frosta zaključena je u četvrtak.

Frost je najnoviju rundu razgovora opisao kao "korisnu", ali je naglasio da "ostaje niz izazovnih područja, a razlike u nekim i dalje značajne".

- Dosljedno smo davali prijedloge koji omogućavaju otvorenu i poštenu konkurenciju, na način koji je primjeren savremenom sporazumu o slobodnoj trgovini između suverenih i autonomnih ravnopravnih, dodao je Frost.

Barnije je, sa druge strane, rekao da se "Velika Britanija nije angažovala na recipročan način na osnovu osnovnih principa i interesa EU".

- Još uvijek nam nedostaju važne garancije za neregresiranje iz socijalnih, ekoloških, radnih i klimatskih standard, rekao je on.

Također, optužio je Veliku Britaniju da se "nije angažovala na drugim glavnim pitanjima", uključujući pravosudnu saradnju i sprovođenje zakona, ribarstvo i jednake uslove u oblastima transporta i energetike.

Andreas Mihaelis, njemački ambasador u Velikoj Britaniji, napisao je na Tviteru da “više od 30 godina kao diplomata nisam doživio tako brzo, namjerno i duboko pogoršanje pregovora“.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.