NEVJEROVATNO

Zbog požara na sjeverozapadu Amerike vazduh miriše na metal

Zbog plamena i pepela vazduh u San Francisku, Sijetlu i Portlandu je ovih dana među najgorima na svijetu i u izvještajima je opisan kao "katastrofalan"

Požari bjesne u Kaliforniji. Agencije

Avaz.ba

14.9.2020

U požarima koji već nedjeljama bukte u sjevernoj Kaliforniji, Oregonu i Vašingtonu poginulo je najmanje 35 osoba, uništene su hiljade kuća, poslovnih objekata, a negdje i cijeli gradovi. 

Zbog plamena i pepela vazduh u San Francisku, Sijetlu i Portlandu je ovih dana među najgorima na svijetu i u izvještajima je opisan kao "katastrofalan". Mediji pišu da je "dim ispunio vazduh mirisom metala, poput mirisa metalnih novčića". Zbog zagađenosti vazduha, vidljivost u nekim mjestima je svega 500 metara, što čini vožnju opasnom, upozorili su nadležni. Stotine hiljada ljudi morale su da napuste svoje domove. 

Predsjednik Donald Tramo (Tramp), koji je do sada izbjegavao da komentariše požare, trebalo bi da posjeti Kaliforniju tokom dana.  On je za požare u toj državi ranije krivio lokalne službe za održavanje šuma. 

Guvernerka Oregona Kejt Braun nije saglasna sa tom ocjenom predsjednika.  Ona je za televiziju CBS rekla da su požari "poziv za sve da počnu da se bave klimatskim promjenama". 

Sa ovom ocjenom saglasni su i guverneri Oregona i Vašingtona, ali i kandidat demokrata na predsjedničkim izborima Džozef Bajden koji uzrok požara na zapadu SAD povezao sa klimatskim promjenama.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.