ANKARA

Turski i ruski zvaničnici u Ankari na razgovorima o Siriji i Libiji

Erdoan i Putin. AGENCIJE

Avaz.ba / Fena

14.9.2020

Turski i ruski zvaničnici sastat će se ove sedmice u Ankari radi nove runde razgovora o razvoju događaja u Siriji i Libiji, gdje dvije zemlje podržavaju suprotstavljene strane, saopćilo je u ponedjeljak tursko ministarstvo vanjskih poslova.

- Savjetovanja između turske i ruske međuagencijske delegacije o Libiji i Siriji nastavit će se na tehničkom nivou 15. i 16. septembra 2020. u Ankari - saopćilo je ministarstvo.

Ankara i Moskva dvije su sile s najviše uticaja u libijskom ratu i vodili su razgovore o trajnom prekidu vatre i političkom rješenju. Rusija podržava snage Kalife (Khalifa) Haftar sa sjedištem na istoku, dok je Turska pomogla međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog sporazuma (GNA) da spriječi Haftarovu ofanzivu, prenio je Reuters.

Prošlog mjeseca, GNA je proglasila prekid vatre u Libiji i zatražila ukidanje blokade na naftnim postrojenjima. Agila (Aguila) Saleh, čelnik suparničkog parlamenta na istoku, također je pozvao na prekid animoziteta. Ali Haftar, kojeg također podržavaju Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, odbacio je taj potez.

Ankara i Moskva također podržavaju protivničke strane u Siriji. Rusija, zajedno s Iranom, podržava snage predsjednika Bašara al Asada (Bashara al-Assada), a Turska podupire pobunjenike koji ga žele svrgnuti.

Nakon eskalacije nasilja koje je dovelo do raseljavanja skoro milion ljudi, Turska i Rusija dogovorile su se u martu da prekinu animozitete.

Obje strane rekle su da je primirje održano uprkos manjim prekršajima.

Posljednja runda razgovora održana je u Moskvi 31. augusta i 1. septembra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.